Σάββατο 7 Αυγούστου 2010
Τι είναι η Ακμή ; Τρόποι να το Αντιμετωπίσουμε !
Ακμή
είναι η παρουσία των μικρών εξανθημάτων -αλλιώς σπυράκια!- πάνω στο πρόσωπο κυρίως, αλλά και στο λαιμό, στην ...
....πλάτη, στους ώμους και στον θώρακα.
Πώς όμως εμφανίζεται η ακμή και γιατί;
Ολόκληρη η επιφάνεια του δέρματος μας καλύπτεται από πόρους, οι οποίοι περιέχουν κάποιους αδένες. Εκεί έχουν τις ρίζες τους οι τρίχες. Οι τρίχες τροφοδοτούνται από τους αδένες με ένα είδος λίπους το οποίο ονομάζεται σμήγμα (εάν αφήσουμε τα μαλλιά μας για λίγες μέρες άπλυτα, θα αρχίσει να σχηματίζεται στην κεφαλή μας!).
Ενόσω οι αδένες παράγουν την σωστή ποσότητα σμήγματος, όλα είναι εντάξει. Όταν όμως διεγερθούν οι αδένες και αρχίσουν να παράγουν πολύ περισσότερο σμήγμα, οι πόροι κλείνουν με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται εκεί, το σμήγμα μαζί με νεκρά κύτταρα του δέρματος και βακτήρια και να σχηματίζονται τα μισητά σπυράκια!
Ο λόγος που η ακμή ξεκινά κατά την εφηβεία, είναι διότι κατά την ηλικία αυτή δραστηριοποιούνται οι γεννητικές ορμόνες οι οποίες διεγείρουν τους αδένες όπως ανάφερα πιο πάνω.
Η ακμή είναι χρόνιο νόσημα (πολλοί ενήλικες υποφέρουν από ακμή μέχρι την ηλικία των 30 ή και περισσότερο) που ευτυχώς δεν είναι σοβαρό για τη σωματική υγεία αλλά δυστυχώς μπορεί να είναι μεγάλο πλήγμα για την ψυχική υγεία κάποιων ατόμων.
Στη χειρότερη περίπτωση η ακμή μπορεί να προκαλέσει άσχημες ουλές στο πρόσωπο ή και στα άλλα μέρη του σώματος όπου εμφανίστηκε.
Βέβαια μπορούμε κι εμείς να βοηθήσουμε λίγο την κατάσταση:
1. - Πλένοντας το πρόσωπο 2 φορές την ημέρα με σαπούνι και ζεστό νερό (το τρίψιμο του δέρματος δεν είναι καθόλου καλή ιδέα διότι έτσι το δέρμα ερεθίζεται ακόμη περισσότερο και μπορεί να χειροτερέψει). Μετά από εξάσκηση πρέπει και πάλι να πλένεται το πρόσωπο ώστε να φεύγει ο ιδρώτας και οι ακαθαρσίες. Μετά το πλύσιμο το πρόσωπο πρέπει να στεγνώνεται απαλά αλλά καλά με μια καθαρή και στεγνή πετσέτα.
2. - Προσέχοντας να μην έρθουν σε επαφή με το πρόσωπο οι λάκες και τα gel μαλλιών.
3. - Οι κοπέλες ελέγχοντας εάν τα καλλυντικά δεν περιέχουν επιπρόσθετες λιπαρές ουσίες, διότι αυτό θα χειροτέρευε την κατάσταση και πλένοντας καλά τα πρόσωπο μετά την χρήση τους.
4. - Αποφεύγοντας το πείραγμα στα σπυράκια διότι έτσι τα βακτήρια μπαίνουν όλο και πιο βαθιά στο δέρμα με αποτέλεσμα περισσότερο πόνο, κοκκίνισμα και ίσως ακόμη και ουλές στο δέρμα!
5. - Αποφεύγοντας φαγητά στα οποία οι ίδιοι έχουμε προσέξει πως επιδεινώνουν το δέρμα μας. Καμία μελέτη έως τώρα δεν έχει αποδείξει πως τρώγοντας λιπαρά φαγητά επιδεινώνεται η ακμή. Εάν όμως προσέξετε οι ίδιοι πως κάποια φαγητά φαίνεται να επιδεινώνουν την κατάσταση του ΔΙΚΟΥ ΣΑΣ δέρματος, είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε.
Αποφεύγοντας το στρες. Το στρες δεν μπορεί να προκαλέσει την ακμή αλλά μπορεί να την επιδεινώσει, γι’ αυτό προσοχή!
6. - Βάζοντας πάντοτε αντηλιακή κρέμα το καλοκαίρι διότι το μαύρισμα στον ήλιο μπορεί προσωρινά να κρύψει το κοκκίνισμα του δέρματος από τα σπυράκια αλλά δεν μπορεί να τα θεραπεύσει! Κατ’ ακρίβεια μπορεί να χειροτερέψει κατά πολύ την κατάσταση του δέρματος αργότερα (βλέπε άρθρο «Προσοχή... Ήλιος!»).
7. - Ζητώντας την βοήθεια ενός γιατρού και αποφεύγοντας προϊόντα που προωθούνται από διάφορες φήμες που κυκλοφορούν για την καταπολέμηση της ακμής!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου