Θα γίνει τελικά παρελθόν το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα
- Γιατί πιέζουν να μπουν στην ελληνική αγορά και να σπάσει το μονοπώλιο της ΔΕΗ οι ξένοι κολοσσοί της ενέργειας
- Πόσο θα αυξηθούν τα τιμολόγιαΗ ΔΕΗ βάζει κάθε χρόνο 6 δις στα ταμεία της ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για εκείνους που θέλουν να βάλουν πόδι στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους έλληνες καταναλωτές.
Μέσα σε 7 μήνες λοιπόν θα πρέπει να δρομολογηθούν οι αλλαγές και θα δούμε το τοπίο να αλλάζει απότομα και πιθανότατα εις βάρος της τσέπης μας.
Τι θα πρέπει να κάνει η ΔΕΗ
Ενώ αυτή την στιγμή έχει το 90% στην αγορά πρέπει να εκχωρήσει τουλάχιστον το 40%, να άρει τους τεχνητούς περιορισμούς στις τιμές με τους οποίους εμποδίζει τους χονδρέμπορους να βγάλουν κέρδη, να «σπάσει» σε κομμάτια τις δραστηριότητες της παραγωγής, της προμήθειας και της παροχέτευσης του ρεύματος και δυστυχώς να αυξήσει κατακόρυφα την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που σήμερα είναι η χαμηλότερη σε όλη την Ευρώπη.
Το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα πωλείται φθηνότερα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για λόγους κοινωνικής πολιτικής.
Ολα αυτά όμως έως το 2011 όπου θα αυξηθούν μέχρι και 40%! για τους οικιακούς χρήστες, έως 60% για τους αγρότες και κατά 8% για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για τα τιμολόγια ρεύματος στις 27 χώρες της Ε.Ε:
- Στις πολύ χαμηλές καταναλώσεις μέχρι και 1.000 kWh το ηλεκτρικό ρεύμα για τους οικιακούς καταναλωτές των «27» είναι ακριβότερο σε σχέση με την Ελλάδα κατά 118,83%. Επίσης, είναι ακριβότερο κατά 91,73% σε σύγκριση με την Ελλάδα για τους καταναλωτές των «27» με καταναλώσεις από 1.000 έως 2.500 kWh.
- Στις μεγάλες καταναλώσεις, από 5.000 έως 15.000 kWh, οι τιμές του στους «27» είναι κατά 24,17% υψηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ οι διαφορές περιορίζονται μόλις στο 7,92% για τους πολύ μεγάλους καταναλωτές.
Οι μόνοι που θα ωφεληθούν θα είναι οι μεγάλοι καταναλωτές
Κι αυτό για να πάρει πίσω η ΔΕΗ αυτούς που έχασε από τους ιδιώτες προμηθευτές, οι οποίοι της πήραν μεγάλους πελάτες (σουπερμάρκετ, εταιρείες, κ.α) εκμεταλλευόμενοι τις διαφορές μεταξύ των υψηλών ρυθμιζομένων τιμών με βάση τις οποίες η ΔΕΗ υποχρεώνεται να πουλάει - και των χαμηλότερων τιμών της χονδρικής αγοράς.
Με δεδομένο ότι οι τιμές ρεύματος στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη, υπάρχουν τεράστια περιθώρια αυξήσεων που θα καρπωθούν και οι ιδιώτες.
Γιατί θεωρείται "φιλέτο"
Η συνολική της περιουσία υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ, ενώ μόνο η αξία των πάγιων στοιχείων της (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ορυχεία, κτίρια, κ.ά.), αποτιμάται σε 13,1 δισ. ευρώ, όταν η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ είναι 3 δισ. ευρώ.
Από τις 34 ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της σε όλη την Ελλάδα, παράγει συνολική ισχύ 10.540 MW και περίπου 45.000 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες διαχέονται σε όλη τη χώρα και στους 7,554 εκατ. καταναλωτές, μέσω του δικτύου μέσης τάσης 104.500 χιλιομέτρων και άλλων 117.500 χλμ του δικτύου χαμηλής τάσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου