Η Κόρτνεϊ Πέρβιν, σοκαρίστηκε όταν πριν από δύο μήνες, επισκέφτηκε τον λογαριασμό της στο Facebook και βρήκε μία πρόσκληση επανασύνδεσης "με έναν παλιό οικογενειακό της φίλο, που είχαν καιρό να μιλήσουν".
Το πρόσωπο αυτό ήταν νεκρό από τον Απρίλιο και όπως περιγράφει η ίδια στην εφημερίδα «The New York Times», "η ειδοποίηση αυτή με τρόμαξε. Ενιωσα λες και ο φίλος μου είχε γυρίσει από τον κόσμο των νεκρών και μου ζητούσε επικοινωνία"!
Εκατοντάδες μηνύματα νεκρών μελών!
Το Facebook αριθμεί σήμερα περίπου 500 εκατομμύρια μέλη. Η ιστοσελίδα έχει αναπτύξει διάφορες εφαρμογές «αναγνώρισης» στοιχείων που αφορούν τους χρήστες της και κοινοποίησής τους στους φίλους τους, όπως για παράδειγμα την ημερομηνία γενεθλίων τους. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες εισήγαγε την εφαρμογή «επανασύνδεσης» με φίλους με τους οποίους ανιχνεύει ότι έχουν καιρό να μιλήσουν οι χρήστες.
Στα πλαίσια αυτής της εφαρμογής, τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες χρήστες του Facebook έχουν δεχτεί προσκλήσεις να επανασυνδεθούν με φίλους τους που έχουν πεθάνει εδώ και καιρό! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης να δέχεται όλο και περισσότερες διαμαρτυρίες αφού τα μέλη κάνουν λόγο για "μακάβρια και οδυνηρά αστεία".
Οι υπεύθυνοι αναζητούν τρόπους εντοπισμού και απενεργοποίησης των προφίλ των μελών της που δεν βρίσκονται πια στη ζωή, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Παράγοντες της διαδικτυακής αγοράς εκτιμούν ότι το πρόβλημα μεγαλώνει όσο εγγράφονται στην υπηρεσία άνθρωποι μεγάλης ηλικίας.
Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα άτομα άνω των 65 ετών γίνονται μέλη του Facebook. Η ιστοσελίδα διαγράφει αμέσως το προφίλ των χρηστών του όταν «πιστοποιείται» ότι δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Ωστόσο η διαδικασία αυτή είναι -στην καλύτερη περίπτωση- χρονοβόρα, ενώ συνήθως δεν ακολουθείται ποτέ.
"Oδυνηρή εμπειρία", λένε οι παθόντες!
Έτσι, το Facebook συνεχίζει να θεωρεί ζωντανούς τους νεκρούς χρήστες και να στέλνει ειδοποιήσεις που τους αφορούν. "Επανασυνδεθείτε με τον/την...", διαβάζουν οι ζωντανοί φίλοι τους, μόνο που το άτομο αυτό δεν είναι πια στη ζωή!
Οι περισσότεροι από εκείνους που τους έχει συμβεί, λένε ότι το να λαμβάνουν μηνύματα που τους καλούν να ξαναμιλήσουν με αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν πεθάνει, είναι μία εμπειρία που μπορεί να γίνει ιδιαίτερα οδυνηρή. Η 37χρονη Τάμου Τάουνσεντ, μιλώντας στην εφημερίδα «The New York Times» ανέφερε ότι λαμβάνει συχνά ειδοποιήσεις για να συνδεθεί με γνωστούς και φίλους της που έχουν πεθάνει.
"Μερικές φορές είναι παρήγορο να βλέπεις ξανά τα πρόσωπά τους. Αλλά από ένα σημείο και μετά είναι άσχημο. Η ιστοσελίδα σου λέει να επανασυνδεθείς με κάποιον που δεν μπορείς. Αυτό πονάει πολύ, ιδίως όταν πρόκειται για κάποιον που έχει πεθάνει πρόσφατα", τόνισε.
Οι υπεύθυνοι του Facebook ψάχνουν λύση!
Η ιστοσελίδα διαβεβαίωσε ότι καταβάλονται προσπάθεις να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα, ωστόσο παραδέχτηκε ότι μέχρι στιγμής αδυνατεί να βρει τη λύση. Οπως χαρακτηριστικά παραδέχτηκε η Μέρεντιθ Τσιν, εκπρόσωπος της εταιρείας: "Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Είναι εύλογο ότι το να βρίσκεις ειδοποιήσεις που αφορούν σε θανόντες φίλους σου μπορεί να είναι επώδυνο. Ισως να μην καταφέρουμε να προλάβουμε εντελώς τέτοια φαινόμενα, δεδομένου του μεγέθους της ιστοσελίδας και του γεγονότος ότι καθημερινά πεθαίνουν άνθρωποι".
Η εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι το Facebook σκέφτεται να αναπτύξει λογισμικό το οποίο "θα ψάχνει για επαναλαμβανόμενες αναρτήσεις με φράσεις όπως ‘’Αναπαύσου εν ειρήνη’’ ή ‘’Μου λείπεις’’ στα προφίλ των χρηστών". Στη συνέχεια, υπάλληλοι της ιστοσελίδας θα διερευνούν τους επίμαχους λογαριασμούς για να διαπιστώσουν αν πράγματι οι χρήστες τους έχουν πεθάνει. "Δοκιμάζουμε διάφορους τρόπους. Πρέπει, όμως, να βρούμε τον σωστό", τόνισε η Μέρεντιθ Τσιν.
Και σελίδες μνήμης στο Facebook
Από την άλλη πλευρά, στο παρελθόν αρκετά μέλη έχουν ζητήσει από την ιστοσελίδα να τους επιτρέψει "να τιμήσουν διαδικτυακά τους νεκρούς τους", διατηρώντας ενεργά τα προφίλ τους. Εδώ και λίγο καιρό το Facebook παρέχει αυτή τη δυνατότητα, μετατρέποντας τα προφίλ των νεκρών σε "σελίδες μνήμης".
Για να γίνει αυτό πρέπει ένα μέλος τ��ς οικογένειας ή ένας φίλος του θανόντος να συμπληρώσει μια αίτηση παρέχοντας αποδείξεις του θανάτου (π.χ. έναν σύνδεσμο που παραπέμπει σε νεκρολογία ή σε είδηση του θανάτου που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα). Στη συνέχεια το Facebook εξετάζει την κάθε περίπτωση. Ωστόσο αυτή η δυνατότητα δεν είναι ευρέως γνωστή, με αποτέλεσμα πολλά προφίλ νεκρών να παραμένουν ενεργά και η ιστοσελίδα να εξακολουθεί να στέλνει ειδοποιήσεις «επανασύνδεσης».