Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Αποφασίζοντας να κηρύξει πόλεμο κατά της παχυσαρκίας, η κυβέρνηση έβαλε στο στόχαστρο το junk food και τα αλκοολούχα ποτά.


Αποφασίζοντας να κηρύξει πόλεμο κατά της παχυσαρκίας, η κυβέρνηση έβαλε στο στόχαστρο το junk food και τα αλκοολούχα ποτά.

Έτσι, ο υφυπουργός Υγείας, Τροφίμων και Άθλησης, Χρήστος Αηδόνης, με την ανάληψη των νέων αρμοδιοτήτων του ετοιμάζει νομοσχέδιο, ευθυγραμμισμένο σε κοινοτικές οδηγίες για τη «συστηματική και βάσει σχεδίου» καταπολέμηση της παχυσαρκίας και στην Ελλάδα.

Στο νομοσχέδιο, που θα δοθεί προς διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα", προβλέπει διατάξεις, όπως αύξηση του ΦΠΑ της τιμής των «πρόχειρων φαγητών», ώστε η τιμή τους να καταστεί αποτρεπτική, κυρίως για τα παιδιά.

Από την αύξηση της τιμής των προϊόντων αυτών, που θεωρούνται ευρείας κατανάλωσης, αναμένεται να υπάρξει επίσης σημαντική αύξηση των εσόδων του κράτους. Για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου έχει ήδη ενημερωθεί και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Επισημαίνοντας πως η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ο υφυπουργός Υγείας εκτιμά πως έφτασε ο καιρός να ληφθούν κατάλληλα μέτρα και στη χώρα μας.

«Το κόστος υγείας που προέρχεται από την έλλειψη άσκησης και την κακή διατροφή είναι δυσβάσταχτο για τη δημόσια Υγεία και ανέρχεται στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Μια και οι καρδιαγγειακές παθήσεις και τα κακοήθη νεοπλάσματα θα μπορούσαν να υποχωρήσουν αν υπήρχε σωστή άσκηση και σωστή διατροφή, είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε μέτρα, να αποτρέψουμε την κατανάλωση ανθυγιεινών προϊόντων και να μειώσουμε το κόστος στη δημόσια Υγεία» δηλώνει ο Χρήστος Αηδόνης.

Με το νομοσχέδιο θα αναγράφεται αναγκαστικά πλέον σε όλα τα τρόφιμα ο προσδιορισμός της θρεπτικής τους αξίας. Σε όλα τα είδη διατροφής θα υπάρχει στη συσκευασία τους ειδική ετικέτα στην οποία θα αναγράφονται οι θερμίδες, οι υδατάνθρακες, τα λίπη κτλ. και ποιες βλάβες μπορεί να προκαλέσουν στην υγεία. Ο υφυπουργός Υγείας, Χρήστος Αηδόνης, έκανε λόγο για «επαναστατική ρύθμιση».

Σε μια προσπάθεια να αναδείξει τις επικίνδυνες διαστάσεις της παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο, παρουσίασε τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), βάσει των οποίων 1,6 δισεκατομμύρια συνάνθρωποί μας θεωρούνται παχύσαρκοι και 400.000 υπέρβαροι. Τα στοιχεία της ΠΟΥ για την Ελλάδα επισημαίνουν ότι το 59,2% των ηλικιών από 25-34 είναι παχύσαρκοι και το 13,7%υπέρβαροι.

Ωστόσο, στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται μείωση του ΦΠΑ στο κατώτατο επίπεδο όλων των τροφών που θα χαρακτηρίζονται «υγιεινές», όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σαλάτες, οι ελιές, το λάδι, τα όσπρια, το ρύζι κτλ.

Ο υφυπουργός ευθυγραμμίζεται πλήρως με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας που θεωρεί ότι τα αλκοολούχα ποτά συμβάλλουν στην παχυσαρκία και για το λόγο αυτόν εισηγείται την αύξηση της τιμής τους, καθώς και αυστηρές ποινές για την πώληση ή διάθεση οινοπνευματούχων ποτών σε ανηλίκους.

Οι ποινές για την πώληση αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους αναμένεται να ευθυγραμμισθούν με τις ποινές που ισχύουν για τους καπνιστές και έτσι προβλέπεται για τους παραβάτες όχι μόνο τσουχτερό πρόστιμο, κλείσιμο του καταστήματος και αφαίρεση αδείας, αλλά και φυλάκιση. Έτσι τα έσοδα και από τα πρόστιμα για την παράνομη διάθεση ποτών σε ανηλίκους υπολογίζεται ότι θα είναι αρκετά.

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται, τέλος, η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το υπουργείο Υγείας για δημιουργία χώρων αθλοπαιδιάς σε διάφορα πάρκα, πλατείες, δασύλλια (από κατασκευή ποδηλατοδρόμων ως πίστες για skateboards).