Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ουρά… με ενδιαφερόμενους για την αντιπροσωπεία της Porsche στην Ελλάδα


Η εντυπωσιακή πορεία της Porsche τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά φαίνεται πως άνοιξε την… όρεξη σε πολλούς επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο του αυτοκινήτου, προκειμένου να...

.. αναλάβουν την εισαγωγή και διανομή των γερμανικών super car στη χώρα μας. Η ελληνική εισαγωγική εταιρεία Sportscar S.A., που ανήκει στην κ. Νταίζη Μανιατοπούλου, μπορεί να έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα που θα ζήλευαν πολλές μάρκες αλλά, όπως φαίνεται, αυτό, από μόνο του, δεν είναι αρκετό για τα μεγάλα κεφάλια της Porsche που σκέφτονται να προχωρήσουν σε αλλαγή ιδιοκτησίας και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Το σήμα της Porsche έχει προσεγγίσει πολύ δυνατούς Έλληνες επιχειρηματίεςΟι επιχειρηματίες που έδειξαν ενδιαφέρον
Όπως είχε αποκαλύψει με αποκλειστικό ρεπορτάζ η zougla.gr στις 30 Ιουλίου (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=160739&cid=12), είχαν γίνει κινήσεις τόσο από ελληνικής πλευράς, όσο και από εκτός Ελλάδας, για συναντήσεις, προκειμένου η Porsche Ελλάδος να αλλάξει «χέρια». Τότε, είχαμε αποκαλύψει ότι θα γινόταν συνάντηση Έλληνα επενδυτή με ανθρώπους της Porsche Eastern Europe, για να συζητήσουν τα… περαιτέρω. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας με τον οποίο θα γινόταν η συνάντηση ήταν ο κ. Σφακιανάκης ο οποίος διαχειρίζεται και άλλες μάρκες, όπως Suzuki, Cadillac, Hummer κ.ά.. Εκτός όμως από τον κ. Σφακιανάκη, έντονο ήταν και το ενδιαφέρον από έναν ακόμα πολύ δυνατό επιχειρηματία. Ο λόγος για τον κ. Κυριακόπουλο που μπορεί να μην έχει ακόμα εισέλθει στον χώρο των αυτοκινήτων αλλά εταιρείες όπως η SΚB (που ασχολείται με ορυκτά), η Yamaha, κ.ά. τις οποίες διαχειρίζεται, ήταν και παραμένει ένα μεγάλο πλεονέκτημα (μια και διαθέτει μεγάλη ρευστότητα), για να μπορέσει να πάρει την ελληνική αντιπροσωπεία.

Ενδιαφέρον από την Κύπρο
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, έντονο ήταν το ενδιαφέρον για συνεργασία και από τον κ. Έλληνα. Ο ιδιοκτήτης της Subaru Motor Hellas με καταγωγή από την Κύπρο διαθέτει και αυτός πολύ δυνατό και σοβαρό όνομα και είχε προχωρήσει σε πρόταση, προκειμένου να κάνει ένα ακόμα βήμα που, όπως φαίνεται, δεν θα προχωρήσει.

Εντολή για… πινακίδες
Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον, είχε δείξει και ο κ. Μανδήλας, που διαθέτει πολύ δυνατά brand names στην Ελλάδα και η πορεία των εταιρειών του είναι αξιοζήλευτη. Ο λόγος για τις Audi, VW και πρόσφατα Bentley αλλά και το service των αυτοκινήτων της Lamborghini. Φημολογείται μάλιστα ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε σχεδόν συμφωνήσει, ενώ είχε δώσει και εντολή να φτιαχτούν ακόμα και πινακίδες της Porsche.

Ο επικρατέστερος
Τελικά, όπως φαίνεται και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, επικρατέστερη εταιρεία για να αναλάβει την ελληνική αντιπροσωπεία των αυτοκινήτων της Porsche είναι η εταιρεία PGΑ Ελλάδα (η οποία εισάγει τα αυτοκίνητα Renault και Dacia). Η συγκεκριμένη ανήκει στην εταιρεία Porsche Holding, η οποία δραστηριοποιείται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη με πωλήσεις άνω των 120.000 αυτοκινήτων ετησίως (!) ενώ μέτοχός της είναι ο Αυστριακός επιχειρηματίας Louise Piëch. Ο Louise Piëch έχει συγγένεια με την οικογένεια… Porsche, γεγονός που σημαίνει ότι αυτομάτως οι πόρτες για να αναλάβει την αντιπροσωπεία στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλες. Κυρίως τώρα που η PGA Ελλάδα έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται και να αντιλαμβάνεται τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας, φαντάζει ως η εταιρεία που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσει σε συνεργασία για την αντιπροσώπευση της Porsche.

Πολύ σύντομα η απόφαση
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν πάνω από 8.000 αυτοκίνητα της Porsche, γεγονός που ανεβάζει το ενδιαφέρον των επενδυτών κατακόρυφα. Το θέμα φαίνεται να κλείνει πολύ σύντομα, με τις πιέσεις να είναι έντονες, μια και τα χρήματα που παίζονται είναι πάρα πολλά.

zougla