Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Πόσο "αθώα" πιστεύετε πως είναι τα σεντόνια που κοιμάστε?


Δεκάδες καταναλωτικά

προϊόντα που κατοικοεδρεύουν στα περισσότερα σπίτια περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, που μακροπρόθεσμα προκαλούν σοβαρές βλάβες στον οργανισμό.Συχνά μάλιστα οι καταναλωτές είναι

.... απροστάτευτοι απέναντί τους, καθώς για χιλιάδες προϊόντα παραμένει άγνωστη η σύνθεση των υλικών από τα οποία κατασκευάζονται. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάστασή τους!

Φθαλικές ενώσεις, φορμαλδεΰδη, χλώριο, βρωμιούχες ενώσεις, μέταλλα και πτητικές οργανικές ενώσεις είναι μερικές μόνο από τις τοξικές ουσίες που περιέχονται σε εκατοντάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, ακόμη και αν δεν... τους φαίνεται!

ΤΑ ΣΕΝΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΣΕΤΕΣ

Τα σεντόνια, για παράδειγμα, οι πετσέτες, τα ρούχα και τα εσώρουχα, ακόμη και αν είναι φτιαγμένα από φυσικές ίνες (βαμβάκι, λινό, μετάξι, κτλ.), μπορεί να μην είναι «αθώα», καθώς συχνά υφίστανται επεξεργασία με χημικές ουσίες για να χρωματιστούν, να γίνουν αφράτα ή να αποκτήσουν άλλες ιδιότητες.

Επιπλέον, εξαιρετικά διαδεδομένη ουσία είναι το «triclosan» που έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να περιέχεται σε μεγάλη γκάμα προϊόντων, από οδοντόκρεμες και υγρά πιάτων μέχρι καλλυντικά.

Τι συνέπειες έχει η επαφή με τις τοξικές ουσίες
Η μακροχρόνια επαφή με τις ουσίες αυτές ή η είσοδός τους στον οργανισμό (με την εισπνοή, από το δέρμα ή από τους βλεννογόνους) μπορεί να κρύβει σο βαρούς κινδύνους. Απλός ερεθισμός ή αλλεργική αντίδραση είναι τα ηπιότερα συμπτώματα, ενώ οι ουσίες αυτές έχουν συσχετιστεί και με επιπτώσεις στο γενετικό υλικό, ορμονικές διαταραχές, τοξικές βλάβες στην καρδιά, στο ήπαρ, στα νεφρά, στο νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα. Αρκετές από αυτές τις ουσίες θεωρούνται ύποπτες για καρκινογένεση, ενώ όλες έχουν τοξική επίδραση στο περιβάλλον.

Το χειρότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς της οργάνωσης Greenpeace, είναι πως πολλά από τα επικίνδυνα προϊόντα είναι δύσκολο έως και αδύνατο να αναγνωριστούν. «Η αλήθεια είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις προϊόντων, όπως τα παπούτσια, τα λευκά είδη και άλλα, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς τις ουσίες που περιέχουν. Και αυτό γιατί δεν αναγράφονται στις συσκευασίες και οι πωλητές είναι αδύνατο να έχουν τέτοιες εξειδικευμένες γνώσεις» εξηγεί η κυρία Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Πάντως, με λίγο παραπάνω ψάξιμο, μπορεί κάποιος να βρει προϊόντα καθημερινής χρήσης από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και προς την υγεία.