Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010
Tα μελλοντικά αυτοκίνητα θα... οδηγούν τον εαυτό τους
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, η Google δοκιμάζει στους δρόμους της Καλιφόρνια έξυπνα αυτοκίνητα που οδηγούνται μόνα τους.
Παρακολουθώντας τα εμπόδια με κάμερες τοποθετημένες στην οροφή, ραντάρ και αποστασιόμετρα λέιζερ, τα πειραματικά οχήματα έχουν ήδη διανύσει συνολική απόσταση 225.000 χιλιομέτρων.
Μεταξύ άλλων διέσχισαν τη γέφυρα Golden Gate στο Σαν Φρανσίσκο, ανεβοκατέβηκαν τις διάσημες ανηφόρες της πόλης και επισκέφθηκαν τα γραφεία της Google στη Σίλικον Βάλεϊ, ανακοίνωσε η εταιρεία στο επίσημο ιστολόγιό της.
Σε όλες τις διαδρομές, πάντως, ένας έμπειρος οδηγός και ένας μηχανικός λογισμικού επέβαιναν σε κάθε αυτοκίνητο, έτοιμοι να πάρουν τον έλεγχο σε περίπτωση που εμφανιζόταν πρόβλημα.
Πριν από κάθε διαδρομή, ειδικά συνεργεία είχαν αναλάβει να χαρτογραφήσουν ολόκληρη την περιοχή. Οι δοκιμές της τεχνολογίας «ήταν εφικτή χάρη στα κέντρα δεδομένων της Google, τα οποία μπορούν να επεξεργαστούν τις τεράστιες ποσότητες πληροφορίας που συλλέγουν τα οχήματά μας καθώς χαρτογραφούν το ανάγλυφο του δρόμου» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Χαρτογραφώντας χαρακτηριστικά όπως η διαγράμμιση των λωρίδων και την οδική σήμανση, το λογισμικό του αυτοκινήτου εξοικειώνεται εκ των προτέρων με το περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά του» προσθέτει το κείμενο, το οποίο υπογράφει ο καθηγητής του Στάνφορντ Σεμπάστιαν Τρουν.
«Η ασφάλεια είναι πρώτη προτεραιότητά μας» διαβεβαιώνει η εταιρεία, η οποία ενημέρωνε την τροχαία πριν ξεκινήσει κάθε προκαθορισμένη διαδρομή.
Στην ανάπτυξη των οχημάτων συμμετέχουν και οι νικητές του διαγωνισμού DARPA Challenge, μια σειρά από αγώνες για αυτόνομα οχήματα, τους οποίους διοργάνωσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.
Ο Δρ Τρουν επισημαίνει ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα τροχαία δυστυχήματα κοστίζουν σήμερα 1,2 εκατομμύρια ζωές το χρόνο. Η τεχνολογία αυτόματης οδήγησης θα μπορούσε να τα μειώσει «έως και στο μισό», εκτίμησε ο καθηγητής.
«Αν και αυτό το πρόγραμμα παραμένει σε πειραματικό στάδιο, προσφέρει μια ματιά στο πώς θα εξελιχθούν οι μεταφορές στο μέλλον χάρη στην προηγμένη επιστήμη των υπολογιστών» κατέληξε.