Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Τι να κάνετε για να μην ξαναπάρετε κιλά μετά από μία δίαιτα


Έχετε μόλις τελειώσει τη δίαιτα που ακολουθούσατε τους τελευταίους δύο (ατελείωτους) μήνες με κόπο και θυσίες και το αποτέλεσμα σας έχει δικαιώσει. Αισθάνεστε πολύ περήφανοι γιατί έχετε επιτέλους ξεφορτωθεί τα περιττά κιλά και έχετε φτάσει στο επιθυμητό βάρος.

Και τώρα; Τώρα η μόνη σκέψη που δε…
θέλετε ούτε να περάσει από το μυαλό σας είναι να ξαναπάρετε τα κιλά που με τόσο αγώνα χάσατε.
Μην αφήνετε δεύτερες σκέψεις να σας χαλάσουν τη διάθεση. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ακολουθήσετε ορισμένες απλές διατροφικές συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς να στερηθείτε τις αγαπημένες σας απολαύσεις.

Ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας

Μην ξεχνάτε μια βασική αρχή, που ισχύει και στη διατροφή: σημασία δεν έχει μόνο η ποιότητα αλλά και η ποσότητα. Ακόμα και οι υγιεινές τροφές, όταν τις καταναλώσουμε σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να μας φορτώσουν με επιπλέον θερμίδες και τελικά με παραπανίσια κιλά.

Είναι λοιπόν σημαντικό να μάθετε να ελέγχετε το μέγεθος της μερίδας σας και να χρησιμοποιείτε μικρά σκεύη. Φροντίστε πριν καθίσετε στο τραπέζι να βάλετε στο πιάτο σας το φαγητό που θέλετε να καταναλώσετε και μην ξαναγεμίζετε το πιάτο σας.

Επιλέξτε υγιεινά σνακ

Είναι απαραίτητο να εντάξετε στην καθημερινότητά σας υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Όταν νιώσετε μια λιγούρα μεταξύ των γευμάτων προτιμήστε να φάτε ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά αντί να ικανοποιήσετε την πείνα σας με πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες σνακ, όπως τσιπς, γλυκά και σοκολάτες.

Καταναλώστε συχνά γεύματα

Μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο για πολλές ώρες γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να πέσετε με τα μούτρα στο φαγητό και να πάρετε τελικά πολύ περισσότερες θερμίδες. Φροντίστε να έχετε μικρά και υγιεινά γεύματα κάθε περίπου 3 ώρες. Έτσι θα μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα της τροφής που θα καταναλώσετε.

Πίνετε άφθονα υγρά

Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από περίπου δύο λίτρα υγρών καθημερινά, αφού τόση είναι η ποσότητα του νερού που χάνουμε μέσω του δέρματος, των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης και του γαστρεντερικού συστήματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι χωρίς νερό δεν μπορούμε να αντέξουμε περισσότερο από τρεις μέρες.

Όταν δεν προσλαμβάνουμε αρκετά υγρά, πέφτει η ενέργεια και η απόδοσή μας, ενώ μπορεί να εμφανιστούν και προβλήματα προσοχής, συγκέντρωσης και μνήμης.

Βάλτε στη ζωή σας την άσκηση

Δεν αρκεί να μην παίρνετε πολλές θερμίδες. Εξίσου σημαντικό είναι να ‘’καίτε’’ τις θερμίδες που παίρνετε. Πείτε αντίο στην καθιστική ζωή και ναι στην άσκηση. Οποιαδήποτε μορφή φυσικής δραστηριότητας έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι βοηθάει στη διατήρηση του βάρους μετά από μια δίαιτα.

Γραφτείτε αύριο κιόλας σε ένα γυμναστήριο και προσπαθήστε να πηγαίνετε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Αν πάλι δεν είστε φανατικοί οπαδοί του γυμναστηρίου κάντε κάτι άλλο που σας ευχαριστεί: περπατήστε, γραφτείτε σε μια σχολή χορού, ξεχάστε το ασανσέρ και χρησιμοποιήστε τις σκάλες στο γραφείο και στο σπίτι.