Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010
Κόντρες επιστημόνων για την "θεραπευτική δύναμη της θρησκευτικής πίστης".
Δεν είναι πρώτη φορά
που οι επιστήμονες επιχειρούν να διαπιστώσουν πειραματικά αν η θρησκευτική πίστη επηρεάζει την υγεία ενός ασθενή. Από τις έρευνες έχει προκύψει πως από την προσευχή και την έντονη πίστη παράγονται ενδορφίνες, τις γνωστές και ως...
....
"οι ορμόνες της ευτυχίας"! Οι εδορφίνες με κάποιο τρόπο "καταπαρϋνουν" τον πόνο και χαρίζουν στον άρρωστο ηρεμία εως και απάθεια.
Η νέα μελέτη
Η νέα μελέτη, έγινε σε ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος μεταξύ 2004 και 2007 και οι οποίοι πριν από τη μεταμόσχευση είχαν ρωτηθεί και είχαν δηλώσει τα θρησκευτικά τους πιστεύω.
Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι ερευνητές, είναι εντυπωσιακά: όσοι ασθενείς είχαν έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα και πίστη είχαν τρεις φορές πολλαπλάσιες πιθανότητες επιβίωσης μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αντίθετα, τρία χρόνια μετά την επέμβαση περίπου το 20% των άπιστων ή άθεων ασθενών είχαν πεθάνει!
Ο επικεφαλής της μελέτης δρ Φράνκο Μποναγκουίντι, αναλύοντας τα ευρύματα δήλωσε: "οι ασθενείς με έντονη θρησκευτική πίστη και επαφή με τον Θεό, παρουσίασαν μεγαλύτερες ικανότητες επιβίωσης απ΄ ότι οι ασθενείς με χαμηλή ή καθόλου θρησκευτικότητα".
Και διευκρίνησε ότι δεν έπαιξε κανέναν ρόλο η θρησκεία στην οποία πίστευε ο καθένας, αφού τη διαφορά έκανε "η προσωπική σχέση που θεωρούσε ο ασθενής ως είχε με τον Θεό στον οποίο πίστευε".
Ο αντίλογος
Φυσικά υπάρχουν ανάλογες έρευνες, που έχουν καταλήξει σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα. Αμερικανοί ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου (ΝCΙ), ανακοίνωσαν για το ίδιο θέμα: "Είναι πρόωρο να προσδιορίσουμε τι ρόλο παίζουν η θρησκεία και η πνευματικότητα στην ασθένεια και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων με καρκίνο. Χρειάζεται μακροχρόνια ποιοτική έρευνα σε μεγάλο στατιστικό δείγμα".
Ερευνα Πανεπιστημίου στη Δανία, κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προέκυψε καν ένδειξη, ότι η θρησκευτικότητα "θεραπεύει" ή έστω βελτιώνει τη μετεγχειρητική κατάσταση ενός ασθενούς.
ΠΗΓΗ.pyles.tv