Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Η αλλαγή της ώρας βλάπτει... τσέπη και υγεία

Με αφορμή την αλλαγή της ώρας τα ξημερώματα της Κυριακής (31/10), οπότε και λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, Βρετανοί επιστήμονες, δημοσίευσαν μία έρευνα, σύμφωνα με την οποία το να γυρίζουμε μία ώρα πίσω τα ρολόγια μας το χειμώνα, οδηγεί αφενός σε σπατάλη ηλεκτρικού ρεύματος και αφετέρου στην επιβάρυνση της ανθρώπινης υγείας.


Οι χώρες της Ευρώπης, της Βορείου Αμερικής και ενός μέρους της Μέσης Ανατολής επιστρέφουν αυτή την περίοδο στην κανονική ώρα (στην Ευρωπαϊκή Ένωση η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου).
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη βρετανική μελέτη, αν η θερινή ώρα διατηρούνταν και τη χειμερινή περίοδο, οι άνθρωποι θα είχαν περισσότερο χρόνο ?στο φως?, οπότε θα παρήγαν περισσότερη βιταμίνη D.

Αλλά και το απογευματινό φως θα τόνωνε την ανθρώπινη ψυχολογία και θα ενθάρρυνε τον κόσμο να ασκείται σε εξωτερικούς χώρους, επισημαίνεται στη μελέτη, που δημοσιεύεται στο British Medical Journal.

Όπως επισημαίνει το Reuters, σε βόρειες χώρες όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο, όπως η Βρετανία και η Ρωσία, οι κυβερνήσεις ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο νομοθετικών αλλαγών για τη θερινή ώρα, σχέδιο που φαίνεται πως στηρίζουν και πολλοί βρετανικοί αθλητικοί σύλλογοι.

?Πρέπει να είναι σπάνιο να βρίσκει κανείς ένα μέσο που θα βελτίωνε κατά πολύ την υγεία και την ευημερία σχεδόν όλου του πληθυσμού -και χωρίς κανένα κόστος?, σχολίασε ο Μάγιερ Χίλμαν, επικεφαλής της μελέτης στο βρετανικό Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής.

Η μελέτη του Χίλμαν εστιάστηκε στη Σκωτία, τη βορειότερη περιοχή της Βρετανίας. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αν η Σκωτία πήγαινε το ρολόι μια ώρα μπροστά, υιοθετώντας την Ώρα Κεντρικής Ευρώπης, θα έδινε στον πληθυσμό 300 ώρες φωτός επιπλέον το χρόνο.