Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ρωσία: Αντιτρομοκρατικό σύστημα με χρωματικό κώδικα


Σύστημα συναγερμού με χρωματικό κώδικα, σκοπεύει να ''στρατολογήσει'' η Ρωσία, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση, την Τετάρτη 27/10, κυβερνητικού συμβούλου του ρωσικού αντιτρομοκρατικού συμβουλίου.

Θα λειτουργεί δε, με τρία επίπεδα προειδοποίησης, μπλε για αυξημένο κίνδυνο, κίτρινο για υψηλό και κόκκινο για άμεση απειλή, εξήγησε ο βασικός σύμβουλος, του αντιτρομοκρατικού συμβουλίου της Ρωσίας, Αντρέι Πρζεζντόμσκι.

"Η ηγεσία της κυβέρνησης έδωσε εντολή για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου συστήματος ασφαλείας και ζήτησε την αντίστοιχη δράση από τα όργανα επιβολής του νόμου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι νέες αυξανόμενες απειλές", δήλωσε ο Αντρέι Πρζεζντόμσκι.

"Πρόκειται για τη δημιουργία ενός συστήματος στο πλαίσιο του οποίου οι τρομοκράτες θα λαμβάνουν μία αποτελεσματική απάντηση, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από οργανωμένους, ενωμένους πολίτες", συμπλήρωσε ο ειδικός.

Επικρίσεις όμως, έχει δεχτεί το συγκεκριμένο σύστημα προειδοποίησης, που εφαρμόζεται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, το Σεπτέμβριο του 2001, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως ασαφές.

Περαιτέρω, έχει επισημανθεί και η δυνατότητα χρησιμοποίησής του, ως εργαλείο πολιτικής χειραγώγησης.

Το χρωματικό σύστημα προειδοποίησης, που θα εφαρμόσει η Ρωσία, δεν πρόκειται να επηρεάσει τις ελευθερίες των πολιτών, δήλωσε ο κ. Πρζεζντόμσκι, εξηγώντας ότι θα γίνονται συστάσεις στους πολίτες, να αποφεύγουν πολυσύχναστα μέρη ή την επαφή με αντικείμενα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως κρύπτες εκρηκτικών.