Σίγουρα η υπόθεση αυτή μας κάνει υπερήφανους για την τεχνολογία και την τεχνογνωσία που είχαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας και για την οποία ακόμη και οι επιστήμονες παραδέχονται ότι ελάχιστα γνωρίζουμε εμείς σήμερα, και που ενδέχεται να ήταν πολύ πιο προηγμένη από την σημερινή εποχή.
Βέβαια, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι τέτοιες εκφράσεις τις ακούμε συχνά, διατηρούμε όμως πάντα μια μικρή αμφιβολία μήπως δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα, και πως απλώς κάποιοι σύγχρονοι Έλληνες ίσως υπερβάλλουν για τις δυνατότητες του αρχαίου προηγμένου πολιτισμού μας.
Όταν όμως ένας Βρετανός, τέως Ναύαρχος Υποβρυχίων και μελετητής της αρχαίας ναυπηγικής, βγαίνει ανοικτά στο κοινό και λέει ότι έχει στη διάθεσή του στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Μινωίτες κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την Αμερική, τότε και εμείς θα πρέπει να είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για όσα κατάφεραν χιλιάδες χρόνια πριν από εμάς.
Ποιος είναι ο υποστηρικτής αυτής της ιδέας;
Ο Gavin Menzies, ο οποίος έχει στρέψει επάνω του τα βλέμματα της επιστημονικής κοινότητας που εξετάζει με ενδιαφέρον την έρευνά του. Οι επίσημες ανακοινώσεις των ευρημάτων του θα γίνουν στις 16 Απριλίου στη διάλεξη που θα παραχωρήσει στο Λονδίνο στη Βασιλική Γεωγραφική Ακαδημία της Βρετανίας. Ο Gavin Menzies, μίλησε στο Pyles.tv και την Όλγα Τάντου για την έρευνά του.
"Τα ελληνικά πλοία διέσχιζαν την Μεσόγειο 4.500 χρόνια πριν"
Όλγα Τάντου: Κύριε Menzies, θα ήθελα να μας μιλήσετε για την πρωτοποριακή έρευνά σας, σύμφωνα με την οποία, οι Μινωίτες ήταν τόσο καλοί θαλασσοπόροι που κατάφεραν να διασχίσουν τον Ατλαντικό ωκεανό και να ανακαλύψουν την Αμερική 4.000 χρόνια πριν τον Κολόμβο. Πώς καταλήξατε σε αυτό το συμπέρασμα;
Gavin Menzies: Θα μπορούσα να πω ότι κατέληξα σε αυτό εντελώς τυχαία. Έχω βρει ότι οι Έλληνες, και συγκεκριμένα οι Μινωίτες, όντως ταξίδεψαν από την Κρήτη και την Σαντορίνη στην Αμερική στο διάστημα από το 3.000 π.Χ. εως το 450 π.Χ., δηλαδή περίπου 4.000 χρόνια πριν τον Κολόμβο.Πώς το ανακάλυψα αυτό;
Πριν από δύο χρόνια είχα πάει με τη σύζυγό μου στην Κρήτη την περίοδο των Χριστουγέννων. Κάποια μέρα που κάναμε έναν μεγάλο περίπατο, πήγαμε και στο παλάτι της Φαιστού, και αγοράσαμε από ένα κατάστημα που βρισκόταν εκεί ένα βιβλίο που περιέγραφε το παλάτι. Σύμφωνα με αυτά που γράφονταν στο βιβλίο, το παλάτι είχε χτιστεί την εποχή που χτίστηκαν και οι Πυραμίδες της Αιγύπτου, δηλαδή το 2.500 π.Χ..
Αυτός ο υπολογισμός είχε γίνει – όπως έγραφε ο συγγραφέας – με βάση τον ισχυρισμό ότι κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των Πυραμίδων προέρχονταν από την Κρήτη. Το γεγονός αυτό τους βοήθησε να υπολογίσουν με πολλή μεγάλη ακρίβεια την χρονολόγηση των ταξιδιών που πραγματοποιούσαν οι Έλληνες προς την Αίγυπτο, δηλαδή απ’ το 2.500 π.Χ. ως το 2.400 π.Χ..
Κατά την άποψή μου, αυτό ήταν εκπληκτικό! Τότε συνειδητοποίησα ότι τα ελληνικά πλοία διέσχιζαν την Μεσόγειο 4.500 χρόνια πριν από την εποχή μας. Μετά από αυτό, αποφασίσαμε με την σύζυγό μου να επισκεφτούμε όλα τα μουσεία στην Κρήτη και να δούμε αν υπήρχαν απομεινάρια από τα πλοία που ταξίδευαν από την Κρήτη με κατεύθυνση προς την Αίγυπτο. Δεν μπορέσαμε, όμως, να βρούμε τίποτα.
Καταλάβαμε γιατί δεν μπορούσαμε να βρούμε τίποτα όταν μας είπαν ότι η Κρήτη στο παρελθόν είχε καλυφθεί από στάχτη που προερχόταν από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας – το νησί που σήμερα λέγεται Σαντορίνη – το οποίο όταν εξερράγη προκάλεσε το τέλος του μινωικού πολιτισμού.
O.Τ: Εφόσον δεν έχουμε πολλά στοιχεία, πώς μπορείτε να αποδείξετε ότι οι Μινωίτες είχαν την τεχνολογία και την τεχνογνωσία που απαιτούνταν ώστε να ήταν σε θέση να διασχίσουν τον Ατλαντικό ωκεανό;
Gavin Menzies: Δεν μπορούσαμε να βρούμε καθόλου στοιχεία στην Κρήτη. Σκεφτήκαμε όμως, ότι εφόσον έγινε μία έκρηξη ηφαιστείου στην Σαντορίνη, τότε ίσως βρούμε απομεινάρια των πλοίων στην Σαντορίνη. Πήγαμε λοιπόν εκεί, συγκεκριμένα στην τοποθεσία που λέγεται Ακρωτήρι και που ήταν λιμάνι στην μινωική εποχή. Όταν γίνονταν οι ανακαλύψεις των αρχαίων ευρημάτων στο Ακρωτήρι από την σύγχρονη ελληνική ομάδα των επιστημόνων, βρήκαν και σπίτια που χρονολογούνταν στο 450 π.Χ..
Στους τοίχους ενός σπιτιού ήταν ζωγραφισμένα μινωικά πλοία. Θα πρέπει να σας πω ότι υπηρέτησα στο Ναυτικό και γνωρίζω πώς είναι τα πλοία και πώς λειτουργούν. Από τις εικόνες που έβλεπα των μινωικών πλοίων αντιλαμβανόμουν ότι ήταν ιδιαίτερα προηγμένα στην κίνηση με τον άνεμο.
Χρησιμοποιούσαν τα κατάλληλα συστήματα για να μπορούν να αλλάζουν θέση τα πανιά και να γίνεται πιο εύκολη η πλοήγηση. Ακόμη και με μια πρώτη ματιά μπορούσε να καταλάβει κάποιος ότι ήταν μεγάλα πλοία, είχαν το μήκος που είχαν και τα πλοία του Κολόμβου τα οποία διέσχισαν τον Ατλαντικό 4.000 χρόνια μετά. Αυτό που αποφασίσαμε έπειτα να κάνουμε ήταν να δούμε αν έχει απομείνει κάτι από αυτά τα πλοία που είδαμε απεικονισμένα στην Σαντορίνη.
Βρήκαμε ότι υπήρχαν τρία ναυάγια σε μία τοποθεσία που λέγεται Μπόντρουμ και βρίσκεται περίπου 150 μίλια ανατολικά της Σαντορίνης, στις τουρκικές ακτές. Στη συνέχεια, πήγαμε στο Μπόντρουμ και εξετάσαμε τα πλοία που χρονολογούνταν στο 16ο αιώνα π.Χ., το 14ου αιώνα π.Χ., και το 13ο αιώνα π.Χ.. Αυτά τα πλοία είχαν βρεθεί στο βυθό της θάλασσας και μετέφεραν χαλκό.
Λόγω της αντίδρασης που προκλήθηκε μεταξύ του χαλκού και του θαλασσινού νερού, διατηρούνταν σε πολύ καλή κατάσταση. Μπορούσες λοιπόν να δεις ότι η κατασκευή τους ήταν πολύ προηγμένη. Έτσι κατάλαβα ότι τα συγκεκριμένα πλοία μπορούσαν να διασχίσουν τεράστιες αποστάσεις.
Επίσης, στα πλοία υπήρχαν απομεινάρια έξι διαφορετικών πολιτισμών: γινόταν εμπόριο ελεφαντοστών που προέρχονταν από την Αφρική και την Ινδία, κεχριμπάρι από τη Βαλτική, αιγυπτιακό γυαλί, χρυσός από τη Συρία, και χαλκός. Κατά τη γνώμη μου, ο χαλκός προερχόταν από την Αμερική λόγω της ποιότητας που είχε.
Έχοντας βρει λοιπόν αυτά τα ναυάγια στο μουσείο του Μπόντρουμ, αποφασίσαμε να πάμε σε όλα αυτά τα μέρη όπου υποθέταμε ότι προέρχονταν τα εμπορεύματα που μετέφεραν. Για παράδειγμα, πήγαμε στα ανθρακωρυχεία της Βόρειας Αμερικής που υπήρχαν το 3.000 π.Χ., πήγαμε στη Βαλτική για να εξετάσουμε αν υπήρχαν στοιχεία ότι τα μινωικά πλοία είχαν πάει εκεί, πήγαμε στην Ινδία, στην Αφρική, κλπ. Πήγαμε παντού. Και σε κάθε μέρος που πήγαμε ανακαλύψαμε ότι οι Μινωίτες επίσης είχαν βρεθεί ήδη εκεί.
"Το dna των Μινωιτών στους γηγενείς ομογενείς της Αμερικής"
Ό.Τ: Επιπρόσθετα, υποστηρίζετε ότι έχετε μία απόδειξη DNA πως οι Μινωίτες είχαν ένα σπάνιο γονίδιο που συναντάται σήμερα στους γηγενείς της Αμερικής.
Gavin Menzies: Όντως, πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο γονίδιο που συναντάται μόνο στα μέρη που είχαν ταξιδέψει οι Μινωίτες και πουθενά αλλού.
Ακαδημαϊκοί Καθηγητές στηρίζουν την έρευνα του Gavin Menzies
Gavin Menzies: Την Παρασκευή 16 Απριλίου δίνω στο Λονδίνο μία διάλεξη στη Βασιλική Γεωγραφική Ακαδημία της Βρετανίας όπου ανακοινώνω επίσημα πλέον τα ευρήματα του βιβλίου μου. Κοντά μου θα βρίσκονται δύο Επίτιμοι Καθηγητές, ο John Sorenson, και ο Carl Johannessen.
O.Τ: Από την άλλη μεριά, κάποιοι άλλοι ακαδημαϊκοί απαξιώνουν την εργασία σας χαρακτηρίζονταν την σαν έργο φαντασίας που παρουσιάζεται με λάθος τρόπο σαν ιστορία. Τι απαντάτε σε εκείνους;
Gavin Menzies: Έχουμε λάβει χιλιάδες γράμματα και e-mails, που σε ποσοστό 99% συμφωνούν με τις δημοσιεύσεις μου. Υπάρχουν ορισμένοι Καθηγητές που δημοσιεύουν προσβλητικά κείμενα, αλλά όταν τους ρωτάω «Πού βρίσκεται η φαντασία;», σιωπούν. Δεν δίνουν ούτε ένα παράδειγμα. Είναι πολύ εύκολο να είσαι αγενής, αλλά όχι και να πείσεις τους αναγνώστες. Λένε ότι έχουν στοιχεία. Γιατί δεν τα φανερώνουν; Οι άνθρωποι λοιπόν που κάνουν τέτοια παιδικά σχόλια, δεν επηρεάζουν κανέναν.
PYLES.TV