Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Κάθε μέρα είναι ημέρα του AIDS


Το HIV/AIDS είναι μια ασθένεια που δεν θα έπρεπε να υπάρχει πια. Δεν μεταδίδεται ιδιαίτερα εύκολα (από τον αέρα για παράδειγμα), μπορούμε να προλάβουμε την εξάπλωσή του με τη σωστή συμπεριφορά και με τα σωστά φάρμακα θα μπορούσαν να επιβιώσουν όλοι οι οροθετικοί.

Αντί για αυτό ζούμε σε έναν κόσμο όπου 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν από HIV το 2009 και 1,8 εκατομμύριο πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με το AIDS. Συνολικά 33,3 εκατομμύρια ήταν οι οροθετικοί στον κόσμο από αυτούς τα 30 εκατομμύρια ζούσαν σε φτωχότερες χώρες. Σε ολόκληρο τον κόσμο στο τέλος του 2008, 2,5 εκατομμύρια παιδιά ήταν οροθετικά. Από τους ανθρώπους που θα έπρεπε να παίρνουν φάρμακα κατά του AIDS, το 36% των ανθρώπων έχει τη δυνατότητα να το κάνει στις φτωχότερες χώρες και το 53% των εγκύων που είναι οροθετικές πήραν κατάλληλα φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ώστε να μη μεταδώσουν τον ιό στο μωρό τους.

Οι στατιστικές αυτές φέρνουν μαζί τους ένα τεράστιο στίγμα για τους ανθρώπους που είναι οροθετικοί. Τα παιδιά με HIV/AIDS είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις διακρίσεις. Ακόμα και οι δάσκαλοί τους τα γελοιοποιούν, τα ξεχωρίζουν, δεν τα θέλουν. Η ActionAid δουλεύει με οροθετικούς ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους σε πρόσβαση σε φάρμακα και την αξιοπρέπειά τους. Για παράδειγμα πρόσφατα η ActionAid Ινδία έκανε μια έκθεση φωτογραφίας και τη χρησιμοποίησε ως εργαλείο για να καταπολεμήσει το στιγματισμό.

Οι προσπάθειες όλων μας σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται να φέρνουν αποτελέσματα και μετά από 3 δεκαετίες με την επιδημία του AIDS, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πιστεύει ότι γύρισε σελίδα και η εξάπλωση μειώνεται ενώ η χρήση αντιρετροϊκών φαρμάκων είναι πιο διαδεδομένη.