Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Μήνυμα από το παρελθόν στη Ρωσία


Μισός αιώνας χρειάστηκε προκειμένου οι κάτοικοι της πόλης Γιαροσλάβλ, στη Ρωσία, να ανακαλύψουν τι σκέφτονταν οι άνθρωποι που κατοικούσαν εκεί δεκαετίες πριν απ' αυτούς.
Το 1960, οι κάτοικοι του Γιαροσλάβλ έγραψαν μια επιστολή προς τους μελλοντικούς κατοίκους της ρωσικής αυτής πόλης, την «έκλεισαν» σε μια κάψουλα και ζήτησαν να ανοιχτεί το 2010 και, μάλιστα, ανήμερα της επετείου των 1.000 χρόνων από την ίδρυση της πόλης.

«Να ανοιχτεί το 2010, την ημέρα των 1.000 χρόνων του Γιαροσλάβλ» έγραφε η ιστορική «κάψουλα»- ουσιαστικά μια μεταλλική μακέτα του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης- που οι κάτοικοι της σύγχρονης πόλης άνοιξαν τελικά, στις αρχές του περασμένου μήνα, στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Διαστημικής Εβδομάδας.
Μικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν στο μουσείο «Cosmos» της πόλης και διάβασαν πώς οι πρόγονοί τους «έβλεπαν» το μέλλον, όχι μόνο του ίδιου του Γιαροσλάβλ, αλλά ολόκληρης της χώρας.

Οι αποστολείς της ιδιότυπης αυτής επιστολής άφησαν το μήνυμά τους στο μουσείο τον Αύγουστο του 1960, με παραλήπτες τους απογόνους τους στην «Κομμουνιστική Ρωσία», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Οι αποστολείς εκφράζουν τον θαυμασμό, αλλά και τη… «ζήλια» τους, που, έπειτα από 50 χρόνια, όπως αναφέρουν, οι συμπατριώτες τους ζουν πλέον «σε μια ελεύθερη κομμουνιστική κοινωνία, όπου ο καθένας είναι ευτυχισμένος και δημιουργικός, σε μια κοινωνία όπου δεν υπάρχουν χρήματα και μαγαζιά».

«Από τη μακρινή, αλλά όμορφη εποχή του έτους 1960, στέλνουμε χαιρετισμό σ' εσάς, στους ευτυχισμένους κάτοικους της Κομμουνιστικής Γης. Όταν την ημέρα της χιλιετούς επετείου της ένδοξης πόλης μας, του Γιαροσλάβλ, εσείς και τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας, θα συγκεντρωθείτε για να γιορτάσετε αυτή τη μεγάλη ημέρα, θυμηθείτε εμάς που ζήσαμε την εποχή της οικοδόμησης μιας κομμουνιστικής κοινωνίας και αγωνιστήκαμε για τον θρίαμβό της» αναφέρει το μήνυμα.

Στο δοχείο της κάψουλας βρέθηκε, εκτός της επιστολής, με τις υπογραφές γνωστών και σεβαστών κατοίκων της πόλης -επιστημόνων, καλλιτεχνών, δάσκαλων, γιατρών- και μια κασέτα με το ηχητικό μήνυμα πιονέρων, καθώς και το ίδιο μήνυμα σε έντυπη μορφή. Όπως και μια λίστα, με τα ονόματα παιδιών που γεννήθηκαν στο Γιαροσλάβλ, την ημέρα της γιορτής της πόλης.

Πολλοί απ' αυτούς που παρευρέθησαν στην εκδήλωση παραδέχθηκαν πως αισθάνθηκαν ξαφνιασμένοι, αλλά και ενθουσιασμένοι. «Δεν μπορεί κάποιος να ακούσει, χωρίς ενθουσιασμό, τα αισιόδοξα κι όμορφα λόγια αυτών που έγραψαν αυτό το μήνυμα, πριν από 50 χρόνια. Οι πρόγονοί μας είχαν μεγάλες φιλοδοξίες για το κομμουνιστικό μέλλον τους και δεν είχαν καν υποψιαστεί τι κατάληξη θα μας επιφύλασσε η ζωή».

Όταν διαβάστηκε η επιστολή, σε μια έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, «έτρεμα ολόκληρη από τη συγκίνηση» ανέφερε από την πλευρά της η διευθύντρια του Μουσείου, Ελένα Νταβίντοβα.

Οι κάτοικοι του 1960 επεφύλασσαν και μια προτροπή για τους απογόνους τους. «Να μεταφέρετε κι εσείς τη δάδα της ευτυχίας. Αποφασίστε και στείλτε μια επιστολή στο μέλλον, στη γενιά που θα κατοικήσει στην πόλη, έπειτα από 50 χρόνια» γράφουν χαρακτηριστικά.

Έτσι, όπως αναφέρει σε σχετικό τηλεγράφημά του το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA Novosti», οι συμμετέχοντες στην τελετή συνέταξαν και υπέγραψαν μια επιστολή, με αποδέκτες τους κατοίκους της πόλης έπειτα από μισό αιώνα (το 2060).