Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ο Παλαιοκώστας μετέφερε το φονικό δέμα για Χρυσοχοΐδη


Σε επιβεβαίωση της πληροφορίας περί αποτυπώματος του καταζητούμενου δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα στον εξωτερικό φάκελο του δέματος που εξερράγη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και προκάλεσε το θάνατο του αξιωματικού Γιώργου Βασιλάκη, προχώρησε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΛ.ΑΣ.

«O Βασίλης Παλαιοκώστας ήταν ο μεταφορέας της βόμβας με στόχο το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η οποία σκότωσε τον αστυνομικό Γιώργο Βασιλάκη», σημείωσε, μιλώντας στην εφημερίδα "Το Βήμα", ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Επισήμανε ότι η δολοφονία του Γιώργου Βασιλάκη με το δέμα-βόμβα έχει ουσιαστικά εξιχνιαστεί, τονίζοντας πως ο Βασίλης Παλαιοκώστας άθελά του άφησε αποτύπωμά του στον εξωτερικό φάκελο του δέματος, το οποίο εντοπίστηκε με τη χρήση ειδικών χημικών ουσιών.

«Έχουμε ακόμη σαφείς ενδείξεις και πληροφορίες για τον κατασκευαστή του εκρηκτικού μηχανισμού που σκότωσε τον υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά και για το συνολικό σχέδιο της επίθεσης. Φοβόμαστε ότι ίσως από την ίδια ομάδα υπάρξει και άλλο χτύπημα» συμπληρώνει.

Σημείωσε μάλιστα πως αυτή είναι η πρώτη φορά στην 35χρονη ιστορία του εγχώριου αντάρτικου πόλης που υπάρχει τόσο εμφανής εμπλοκή ποινικού σε αιματηρή επίθεση.

Υπενθυμίζεται πως το δέμα είχε αποσταλεί στις 24 Ιουνίου στο γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Κολωνάκι και μεταφέρθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χωρίς να υπάρξει έλεγχός του.

Οι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως τους τελευταίους μήνες είχαν σειρά πληροφοριών περί στενών σχέσεων του Βασίλη Παλαιοκώστα με δύο-τρεις γνωστούς αντιεξουσιαστές και προχωρούσαν σε από κοινού ενέργειες.

"Ηταν προφανές ότι συμμετείχε στο σχέδιο επίθεσης και ανέλαβε αυτός το μεγάλο ρίσκο να μεταφέρει το φονικό δέμα. Φαίνεται, τη στιγμή της παράδοσής του, μέσα στο καλοκαίρι, απέφυγε να φορέσει γάντια για να μην κινήσει υποψίες στο ταχυδρομικό γραφείο. Εκεί πιθανολογούμε ότι έκανε έναν αδέξιο χειρισμό και ακούμπησε με το χέρι του τον φάκελο", επισήμαναν αξιωματούχοι.

Να σημειωθεί πως έως σήμερα ο Βασίλης Παλαιοκώστας δεν είχε συμμετάσχει ποτέ σε δολοφονική επίθεση.

Σε επιστολή που είχε σταλεί τον Ιούλιο στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" υπήρχαν αναφορές στον τρόπο συσκευασίας και αποστολής του δέματος. Η επιστολή έφερε την υπογραφή "Θανάσης Κλάρας", που ήταν το πραγματικό όνομα του Άρη Βελουχιώτη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανάληψη ευθύνης από συγκεκριμένη οργάνωση.