Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που μελετούν τα κοινωνικά δίκτυα και πώς διαχειριζόμαστε το μέγεθος και τη σύνθεσή τους ρώτησαν ανθρώπους για τον πυρήνα των φίλων τους και πώς άλλαξε ο αριθμός τους, όταν ο έρωτας μπήκε στην εξίσωση.
Συγκεκριμένα, οι 540 συμμετέχοντες στην έρευνα, ηλικίας 18 και άνω, ερωτήθηκαν για τις φιλικές σχέσεις τους και την πίεση που αυτές δέχονται, όταν μια ρομαντική σχέση ξεκινά. Βρήκαν, λοιπόν, πως ο πυρήνας που αριθμεί περίπου πέντε άτομα μειώθηκε κατά δύο, καθώς το νέο πρόσωπο κυρίευσε την καθημερινή ζωή.
«Οι άνθρωποι που είναι σε ερωτικές σχέσεις- αντί να έχουν τους τυπικά 5 ανθρώπους γύρω τους, έχουν μόνο 4, και συγκρατήστε πως ένας απ’ αυτούς είναι το νέο πρόσωπο που μπήκε στη ζωή σας, δηλαδή αποχωριστήκατε δύο άλλους» εξηγούν οι ανθρωπολόγοι της Οξφόρδης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μεγαλύτερος αριθμός φίλων που είναι ρεαλιστικά δυνατό να έχει κανείς είναι περίπου 150. Στο facebook για παράδειγμα, οι άνθρωποι έχουν τυπικά 120-130 φίλους. Αυτός ο αριθμός μπορεί να διαιρεθεί σε διαδοχικά μικρότερες ομάδες, καταλήγοντας στον στενότερο κύκλο μεταξύ τεσσάρων και έξι.
Αυτοί είναι άνθρωποι που βλέπουμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και στους οποίους προστρέχουμε σε στιγμές κρίσιμες. Η επόμενη κατηγορία είναι οι άνθρωποι που βλέπουμε μία φορά τον μήνα- η ομάδα της «συμπάθειας». Είναι όλοι οι άνθρωποι που, αν πέθαιναν αύριο, θα μας έλειπαν και θα ήμαστε αναστατωμένοι.
Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την ευρέως διαδεδομένη άποψη, πως ο έρωτας μπορεί να οδηγήσει σε έναν μικρότερο κύκλο υποστήριξης, με συνήθως ένα μέλος της οικογένειας και έναν φίλο να βγαίνουν στο περιθώριο, για να «βολευτεί» ο νέος εραστής.
Η εγγύτητα σε μια σχέση και η συναισθηματική δέσμευση σε αυτήν συσχετίζονται πολύ στενά με τη συχνότητα των επαφών μας με αυτά τα άτομα. Αν δε τα βλέπουμε, η συναισθηματική δέσμευση χαλαρώνει και γρήγορα.
Αυτό που πιστεύουμε πως τελικά συμβαίνει είναι πως η προσοχή μας είναι τόσο ολοκληρωτικά επικεντρωμένη στον σύντροφό μας, ώστε δεν καταφέρουμε να δούμε τους υπόλοιπους κι επομένως κάποιες απ’ αυτές τις σχέσεις χειροτερεύουν κι αλλάζουν κατηγορία.