Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Αποκλείονται παιδιά των Ρομά από τα ελληνικά σχολεία


Αποκαλυπτική είναι η έρευνα φορέων για 28 κοινότητες Ρομά στην Ελλάδα, που δημοσιεύει την Κυριακή (28/11) η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, αφού σύλλογοι γονέων αντιτίθενται στην ένταξη των τσιγγανόπουλων στα σχολεία, ενώ το υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται διστακτικό και απρόθυμο να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν, οχτώ κοινότητες Ρομά δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο επειδή συναντούν τις σφοδρές αντιδράσεις των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.

Παράλληλα, 13 κοινότητες δεν έχουν πρόσβαση στο σχολείο επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν παρέχουν σχολικό λεωφορείο όπως κάνουν στα υπόλοιπα παιδιά, ενώ τα παιδιά εφτά κοινοτήτων πηγαίνουν σε γκετοποιημένα σχολεία χωρίς καθηγητές.

Την έρευνα διεξήγαγαν το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών των Αρχών του Ελσίνκι, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δικαιωμάτων των Ρομά και η Ελληνική Ομάδα για τα δικαιώματα των Μειονοτήτων.

Η χώρα μας έχει καταδικαστεί ήδη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον εκπαιδευτικό αποκλεισμό των Ρομά στο Ψάρι Ασπροπύργου, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις νομαρχίες και δήμοι προβάλλουν γραφειοκρατικά κωλύματα προκειμένου να μην παραχωρήσουν στα τσιγγανόπουλα το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Όπως γράφει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, σε σχολείο της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, αφού η διεύθυνση του σχολείου κατάφερε μετά από πολύ κόπο να πείσει τους γονείς των γηγενών μαθητών να δεχτούν τα τσιγγανόπουλα στη μαθητική κοινότητα, συνάντησε την κεκαλυμμένη άρνηση της νομαρχίας.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Καλογραία, διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με αλλεπάλληλα έγγραφα ενημέρωσαν την νομαρχία για να στείλει σχολικό λεωφορείο προκειμένου να μεταβαίνουν τα παιδιά για μάθημα όμως, η νομαρχία ζητούσε συνεχώς νέα έγγραφα αυτή τη φορά για την Περιφέρερεια προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα από του χρόνου.

Στη Λαμία, οι γονείς των παιδιών του 5ου δημοτικού δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο όταν έμαθαν ότι θα δημιουργηθούν τάξεις υποδοχής μαθητών Ρομά, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.