Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Τη λειτουργία της Χάλκης ζητά Αμερικανός Γερουσιαστής


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελσίνκι του Αμερικανικού Κογκρέσου, Γερουσιαστής Μπέντζαμιν Κάρντιν, ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, σε σχετική ομιλία του στην Αμερικανική Γερουσία.
Ο κ. Κάρντιν έφερε ως θετικά παραδείγματα μερικές ευνοϊκές κινήσεις της Τουρκίας, όπως την απόφαση τούρκικου δικαστηρίου για την επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και τη χορήγηση άδειας από τις τουρκικές αρχές, για την τέλεση Θείας Λειτουργίας στην ιστορική Μονή της ΠαναγίαςΣουμελά στον Πόντο, πρωτοστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου.

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Ελσίνκι του Αμερικανικού Κογκρέσου εγείρει πάνω από μια δεκαετία το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ενώ ο γερουσιαστής Κάρντιν υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα αυτό.

Επισήμανε περαιτέρω, ότι η φετινή έκθεση του State Department, σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες, τονίζει ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ορθόδοξη κοινότητα καθώς και άλλες θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία είναι ποικίλες.

''Ζητώ απ’ τον Τούρκο Πρωθυπουργό να διασφαλίσει το δικαίωμα των μειονοτικών αυτών ομάδων να εκφράζουν ελεύθερα και να τηρούν τα θρησκευτικά τους πιστεύω, όπως προβλέπεται από το καταστατικό του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, του οποίου η Άγκυρα είναι μέλος'', σημείωσε ο Γερουσιαστής Κάρντιν.

''Όπως αναφέρεται και στην Τελική Διακήρυξη της συνόδου του ΟΑΣΕ, του 1989 στη Βιέννη, αποτελεί δικαίωμα των θρησκευτικών κοινοτήτων να εκπαιδεύουν το θρησκευτικό προσωπικό τους, σε κατάλληλα ιδρύματα.'' πρόσθεσε, ενώ κατέληξε πως ''η Θεολογική Σχολή της Χάλκης υπηρέτησε αυτό το σκοπό πάνω από έναν αιώνα, έως την αναγκαστική παύση των δραστηριοτήτων της, πριν 40 χρόνια. Είναι καιρός να επιτραπεί η επαναλειτουργία του μοναδικού αυτού ιδρύματος, χωρίς καθυστέρηση''.