Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Γιατί παθαίνουμε ναυτία;


Η ναυτία

έχει σχέση με την ισορροπία και τον ίλιγγο. Τα όργανα της ισορροπίας διαθέτουν σκληρές τρίχες που περιβάλλονται από ένα υγρό. Όταν προχωρούμε προς μια κατεύθυνση, το υγρό μετακινεί αυτές τις τρίχες, οι οποίες στέλνουν ένα μήνυμα στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να διατηρούμε...

....
την αίσθηση της κατεύθυνσης που έχουμε πάρει. Αυτό το υγρό ονομάζεται λεμφατικό. Η κίνηση των τριχών είναι τέτοια ώστε ο οργανισμός μας προσαρμόζεται εύκολα στις αλλαγές και έτσι διατηρούμε την ισορροπία μας.

Όμως, όταν βρεθούμε σε ένα πλοίο που η θέση του συνεχώς αλλάζει, το λεμφατικό υγρό πηγαίνει εμπρός-πίσω ή πάνω-κάτω ή τα κάνει και τα δύο ταυτόχρονα. Η κίνηση αυτή μεταβιβάζεται και στις τρίχες που βρίσκονται μέσα στο λεμφατικό υγρό, οι οποίες στέλνουν αδιάκοπα μηνύματα στον εγκέφαλο.

Αυτά τα μηνύματα φτάνουν το ένα μετά το άλλο με διαφορετικές οδηγίες. Καθώς η θέση του πλοίου αλλάζει τόσο γρήγορα, ο εγκέφαλος δέχεται μηνύματα που ακυρώνουν και διαψεύδουν το ένα το άλλο. Το αποτέλεσμα είναι μια κατάσταση σύγχυσης σε αυτό το νευρικό τμήμα του εγκεφάλου.

Σύντομα, λοιπόν, αρχίζουμε να έχουμε ζαλάδες, πονοκέφαλο, κοκκινίλες, κρύο ιδρώτα και τάση για εμετό. Όλα αυτά τα συμπτώματα μαζί συνθέτουν την κατάσταση που ξέρουμε ως ναυτία.