Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙΣΜΟΣ


Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει κυριαρχήσει τα τελευταία-πολλά-χρόνια στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας. Είναι απορίας άξιο, πως μια χώρα έχει ανεχτεί εναν άνθρωπο που με την φασιστική του νοοτροπία, την χυδαιότητα και την αδιαφορία του για τους ανθρώπους έχει “αθωώσει” την εθνικιστική βλακεία. Ένας άνθρωπος που μέσω του ελέγχου των ΜΜΕ, αφού πολλά του ανήκουν, κατάφερε να καλλιεργήσει ρατσιστικά σύνδρομα, καλύπτοντας το κενό του λαού του με περισσότερη άγνοια.

Η ιταλική τηλεόραση έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, αφού τα δελτία ειδήσεων και οι πολιτικοί αναλυτές φρόντισαν να χτίσουν ένα συγκεκριμένο προφίλ στον Μπερλουσκόνι, ενώ οι ψυχαγωγικές τον παρουσίασαν ως έναν ακόμη celebrity που ασχολείται με την πολιτική, απενοχοποιώντας τον διπλό του ρόλο, αλλά και την βαρύτητα των πράξεών του. Και φυσικά δεν χρειάζεται ν’ αναφερθούμε στα ροζ σκάνδαλα που απλά αποπροσανατόλισαν την κοινή γνώμη από τις αλλαγές που κάνει κυρίως στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ο Μπερλουσκόνι δεν είναι απλά ένας λαικιστής του χειρίστου είδους. Είναι ο τύπος του πολιτικού που χρησιμοποιεί και την 4η εξουσία χωρίς προσχήματα για να ανακατασκευάζει την εικόνα του, να συστηματοποιεί την άγνοια και να “χαιδεύει” τα πατριωτικά αισθήματα του λαού του.

Δυστυχώς όπου άγνοια, αμάθεια και φανατισμός συνυπάρχουν, τόσο πιο εύκολα βρίσκει έδαφος ν’ αναπτυχθεί ο ολοκληρωτισμός. Ολοκληρωτισμός που διαστρέφει την πολιτισμική ταυτότητα ενός λαού, τον κάνει πιο εσωστρεφή και συντηρητικό. Οι πολιτικές του καβαλιέρε έχουν πολλά κοινά με τον θρησκευτικό δογματισμό, στον τρόπο που αντιλαμβάνεται την διαφορετικότητα. Εν τέλει, θα μπορούσαμε να ονομάσουμε Μπερλουσκονισμό την αυταρχική “διδασκαλία” ενός λαού από μια προσωποκεντρική εξουσία που της ανήκουν τα media, ώστε να εξαλείψει κάθε αντίθετη ιδεολογία προς αυτή που θέλει να επιβάλλει η ίδια. Το ίδιο το πρόσωπο ενός τέτοιου δογματικού συστήματος πάντα παρουσιάζεται ως “πιο άντρας” και ο λαός του είναι ο καλύτερος. Ένας νεοφιλελεύθερος φονταμενταλισμός των ΜΜΕ που “εκπαιδεύει” τους πολίτες στην ΜΙΑ σκέψη και προσκυνά τις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: