Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Πώς να περιγράψεις αυτές τις εικόνες!


Εχω ζήσει κι έχω δει πολλά στη ζωή μου- τόσα που συνηθίζω να λέω ότι άλλοι δεν τα βιώνουν ούτε σε 5 ζωές. Όμως ένιωσα τέτοιο δέος βλέποντας τις εικόνες από τον σεισμό της Ιαπωνίας, που τα λόγια είναι μικρά για να το περιγράψουν.

Η δύναμη της φύσης είναι τόσο συντριπτικά μεγάλη που το μόνο που μας απομένει να κάνουμε είναι να σκύψουμε το κεφάλι και να προσευχηθούμε να μας λυπηθεί!

Είναι κάτι τέτοιες στιγμές, που σκέφτομαι πόσο λάθος έχουμε πάρει τη ζωή μας οι κάτοικοι της Γης! Σκουληκάκια είμαστε, που παριστάνουμε τους γίγαντες!

Σερφάροντας στο διαδίκτυο για να ενημερωθώ, έχω "κολλήσει" από το πρωί στο site του ABC. Αν ακολουθήσετε το λινκ που σας δίνω παρακάτω, θα δείτε κάτι που δεν περιγράφεται με λόγια.

Σύρετε με το "ποντίκι" του υπολογιστή σας την κάθε εικόνα, αριστερά- δεξιά και δείτε πώς ήταν ολόκληρες περιοχές πριν και μετά το σεισμό. Περιοχές που φιλοξενούσαν πόλεις, χωριά, ανθρώπους, όνειρα...

Κάντε κλικ εδώ, δείτε τις εικόνες και σκεφτείτε ότι εκεί θα μπορούσε να είναι το δικό μας χωριό ή σπίτι!

Αριθμοί που κόβουν την ανάσα!

Πριν από λίγο διάβασα ότι η γεωφυσική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναθεώρησε την εκτίμηση για το αρχικό μέγεθος του σεισμού ανεβάζοντάς τον στους 9 βαθμούς, από 8,8 Ρίχτερ, ενώ ο Richard Gross της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος NASA, δήλωσε ότι " ο σεισμός έκανε την περιστροφή της Γης κατά 1,6 μικροδευτερόλεπτα ταχύτερη και ο άξονας της Γης, μετατοπίστηκε κατά 15 ίντσες".

Ο απολογισμός της καταστροφής ξεπερνά τους 1.800 νεκρούς και αγνοούμενους, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, αλλά το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, επικαλούμενο αξιωματικό της αστυνομίας εκτίμησε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει τους 10.000, ενώ των αγνοουμένων είναι αδύνατο να προσδιοριστεί!

Τα νούμερα κόβουν την ανάσα! Η επόμενη ημέρα για αυτούς τους ανθρώπους, είναι φρικιαστική! Στην εκτεταμένη ζώνη των καταστροφών, υπολογίζεται ότι περίπου 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά παραμένουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα και 600.000 χωρίς πόσιμο νερό, ενώ οι χιλιάδες των αστέγων περιμένουν απεγνωσμένα βοήθεια!

Το χωριό που εξαφανίστηκε!

Οπως παραδέχονται οι επιστήμονες, ολόκληρος ο γεωγραφικός χάρτης της Ιαπωνίας, άλλαξε από το τσουναμι που σάρωσε τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας. Από τις πλέον ανατριχιαστικές ειδήσεις, αυτή για το Καμαϊτσι, μια πόλη 40 χιλιάδων κατοίκων, που ισοπεδώθηκε από τα τεράστια παλιρροϊκά κύματα και... αγνοείται!

"Οι άνθρωποι περίμεναν! Δεν ήξεραν τι ήταν αυτό που τους περίμενε! Το τσουναμι που ακολούθησε μετά το σεισμό σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του. Αυτοκίνητα και σπίτια παρασύσθηκαν, όλη η πόλη ισοπεδώθηκε. Μέσα σε λίγα λεπτά τα τεράστια παλιρροϊκά κύματα ξεχύθηκαν στους δρόμους του Καμαΐτσι παρασέρνοντας τα πλοία του λιμανιού, μετά τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, ενώ έντρομοι όσοι κάτοικοι είχαν προλάβει να φτάσουν στα ψηλότερα σημεία της πόλης παρακολουθούσαν την πόλη τους... να εξαφανίζεται", αναφέρουν τα ρεπορτάζ!

Κώστας Χαρδαβέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: