Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Αλλαγές στον Φ.Π.Α.

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τακτοποιήσει την αναστάτωση που επέφερε στην αγορά ο Φ.Π.Α. πολλών ταχυτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια για μειώσεις των συντελεστών του Φ.Π.Α. ή καθιέρωση ενιαίου. Ανάμεσά τους και η καθιέρωση «πράσινου» συντελεστή Φ.Π.Α. της τάξεως του 1,2% η 3%, στον οποίο θα υπαχθούν όλα τα προϊόντα που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ειδικές μονώσεις, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με 23%.


Μια δεύτερη εισήγηση προβλέπει την καθιέρωση δύο συντελεστών Φ.Π.Α. 20% και 10%. Με βάση το σενάριο αυτό, ο βασικός συντελεστής Φ.Π.Α. από 23% θα μειωθεί στο 20% και θα φέρει ελαφρύνσεις στα καύσιμα, ένδυση, στα είδη οικιακής χρήσης και σε πολλά άλλα προϊόντα και υπηρεσίες. Ο χαμηλός συντελεστής Φ.Π.Α. από 13% που είναι σήμερα θα μειωθεί στο 10% και θα δώσει ανάσα στα τρόφιμα, στα τιμολόγια των Δ.Ε.Κ.Ο. και τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς.

Το τρίτο σενάριο, που φαίνεται να έχει και τις λιγότερες πιθανότητες, προβλέπει εφαρμογή ενιαίου συντελεστή Φ.Π.Α. 17% ή 18%. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν σημαντικές ανατιμήσεις σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, φάρμακα, και τα τιμολόγια των Δ.Ε.Κ.Ο., ενώ θα χαμηλώσουν οι τιμές σε καύσιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, αυτοκίνητα κ.ά..

Δεν υπάρχουν σχόλια: