Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί στο θέμα του σεβασμού της ιδιωτικότητας ενός
χρήστη στο Διαδίκτυο και κατά πόσο αυτή παραβιάζεται ή όχι από τις διάφορες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης -λέγε με Facebook-.Όταν επισκέπτεσαι μία ιστοσελίδα, το πιο πιθανό είναι να περιέχει κάποια μικρά εικονίδια ή έναν αόρατο κώδικα με σκοπό...
να καταγράφει τις online συνήθειές σου , μιας κι αυτό το "μάτι" θα σε ακολουθεί για διαφημιστικούς λόγους στις περισσότερες ιστοσελίδες από τις οποίες θα περάσεις κατά το σερφάρισμά σου, πριν κλείσεις το browser.
Αναλυτικότερα, όταν επισκέπτεσαι ένα δικτυακό τόπο, μαζί με την αίτηση για το περιεχόμενο, ο browser περιλαμβάνει μια κεφαλίδα HTTP header. Αυτή περιλαμβάνει όλα τα είδη των χρήσιμων πληροφοριών, όπως την ιστοσελίδα που ήσουν πριν, πληροφορίες σχετικά με τον υπολογιστή σου και πολλά άλλα.
Υπάρχει, όμως, το εργαλείο, χάρη στο οποίο μπορείς να αποφύγεις το να σε ακολουθούν σε όλες τις ιστοσελίδες που επισκέπτεσαι κι αυτό ακούει στο όνομα “Do Not Track”.
Μέχρι στιγμής ο μόνος browser που το έχει ενσωματώσει, είναι ο Firefox και για να το ενεργοποιήσεις, πατάς "Εργαλεία", "Επιλογές" και στη συνέχεια "Απόρρητο". Τέλος, κλικάρεις το κουτάκι δίπλα από την εντολή "Γνωστοποίηση στις ιστοσελίδες ότι δεν επιθυμώ να γίνεται εντοπισμός μου" κι είσαι έτοιμος.
Με ενεργοποιημένο το "Do Not Track", στο τέλος της κεφαλίδας, θα προστεθεί μια γραμμή "Do Not Track", ακολουθούμενη από το "1", ενώ όταν αυτό είναι ανενεργό, ακολουθείται από το "0".
Βέβαια, να διευκρινίσουμε ότι με αυτή σου την κίνηση ουσιαστικά γνωστοποιείς ότι δε θες να σε ακολουθούν, δε γίνεσαι αόρατος. Με άλλα λόγια, το αφήνεις στη διακριτική ευχέρεια των διαφημιστών να σεβαστούν την επιθυμία σου. Ας ελπίσουμε ότι αυτή πραγματοποιείται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου