Συνδυασμοί με βερμούτ που θα σε κάνουν να το λατρέψεις... Φτιάξε όσα κοκτέιλ σκεφτείς!
Είναι αλήθεια ότι το βερμούτ σκέτο δεν εντυπωσιάζει. Η κλασική συνταγή βερμούτ με λίγα bitters είναι για ιδιαίτερα γούστα. Με την ανθεκτική όμως στον χρόνο επιτυχία του κοκτέιλ martini (που δεν έχει βέβαια σχέση με τη διάσημη φίρμα!), οι πόρτες των μπαρ άνοιξαν διάπλατα για το βερμούτ και οι μπάρμεν επέδειξαν οίστρο ζηλευτό...
Ακόμα και η κλασική συνταγή από 4 μέρη τζιν προς 1 μέρος βερμούτ ήταν παραλλαγή της εκδοχής με bitters πορτοκάλι! Ήδη από το 1885, ο George Kappeler καταγράφει μια εκδοχή από 1 μέρος γλυκού κόκκινου βερμούτ, 1 μέρος τζιν και λίγα bitters πορτοκάλι. Ενώ ο Charly, ο φημισμένος μπάρμαν του Raquet Club της Νέας Υόρκης του 1910, πήρε επίσης γλυκό αντί για ξηρό βερμούτ, το ανέμειξε με 2 μέρη τζιν, το στόλισε με μια λεμονόφλουδα και μια πορτοκαλόφλουδα και το Old Army Martini γεννήθηκε. Κάποιος πρόσθεσε αργότερα στην κλασική εκδοχή μια ελιά και το Dirty Martini ήταν έτοιμο (αν και καλύτερο είναι με λίγο χυμό ελιάς).
Από τότε το ξηρό martini αναμείχθηκε σε δεκάδες κοκτέιλ. Το κοκτέιλ Claridge, για παράδειγμα, που γεννήθηκε στο μπαρ του ξενοδοχείου Claridge στο Λονδίνο, φτιάχνεται από 2 μέρη ξηρού βερμούτ, 2 μέρη τζιν, 1 μέρος triple sec και 1 μέρος μπράντι βερίκοκο. Το τζιν και το βερμούτ είναι πραγματικά ιστορίες δίχως τέλος...
Για το κοκτέιλ Washington χρειάζονται 2 μέρη ξηρό βερμούτ, 1 μέρος μπράντι, 2 δόσεις Angostura bitters και σιρόπι ζάχαρης. Ή τι θα έλεγες για ένα Miami Beach; Χρειάζεσαι απλώς ίσες δόσεις ουίσκι, βερμούτ και φρεσκοστυμμένου γκρέιπφρουτ. Μετά είναι βέβαια και το Black Devil, με 4 μέρη ρούμι, 1 μέρος ξηρό βερμούτ και μια μαύρη ελιά.
Είπαμε, το βερμούτ είναι ιδανικό συστατικό για κοκτέιλ, πρόσθεσέ το λοιπόν στην κάβα σου...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου