Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Ξυπνάτε το βράδυ και ψάχνεται το ψυγείο;



Έχετε ξυπνήσει ποτέ την νύχτα επειδή δεν μπορείτε να ηρεμήσετε από την πείνα; Είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από το Σύνδρομο Νυχτερινής Σίτισης (ΣΝΣ) όπως και το 1,5% του πληθυσμού.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου είναι η έλλειψη όρεξης για πρωινό και γενικότερα για φαγητό την ημέρα αλλά αντίθετα το βράδυ αυξάνεται η διάθεση για κατανάλωση τροφής που ενισχύεται τις ώρες του ύπνου.

Σύμφωνα με τον Stunkard, που περιέγραψε την πρώτος την ασθένεια, ενδεικτική είναι η κατανάλωση τουλάχιστον του 50% του ημερησίου φαγητού μετά τις 6 το απόγευμα. Επίσης παρατηρείται δυσκολία ύπνου ενώ οι νυχτερινές αφυπνίσεις προς αναζήτηση τροφής συνοδεύονται από συναίσθημα έντονης θλίψης.

Τα άτομα με σύνδρομο νυχτερινής σίτισής αισθάνονται έντονο άγχος ή θλίψη λόγω της αϋπνίας και συνήθως τρέφονται πρόχειρα, με τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες. Όταν μπορέσουν να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν,  πάλι δεν μπορούν να ξεκουραστούν ουσιαστικά.

Η ανεξέλεγκτη επιθυμία για φαγητό μπορεί να είναι εθιστική και καταπολεμάται  με φαρμακευτική αγωγή, ενώ έχει αναφερθεί ότι η θεραπεία χαλάρωσης  και μείωσης του άγχους μειώνει επίσης την διάθεση κατανάλωσης φαγητού την νύχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: