Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010
Εγραφαν συνταγές 10.000 € την ημέρα
Σε οφέλη 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2011 από τη μείωση της τιμής στα φάρμακα, την ηλεκτρονική συνταγή και τη λίστα συνταγογραφούμενων σκευασμάτων στοχεύει το υπουργείο Εργασίας.
Από τις 15 Οκτωβρίου όλες οι συνταγές του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ) θα εκδίδονται ηλεκτρονικά, ο ασφαλισμένος με τυπωμένη τη συνταγή θα προσέρχεται στο φαρμακείο και μέσω του κωδικού που
.θα είναι χαραγμένος (γραμμωτός κώδικας-barcode) θα γίνεται η συναλλαγή.
Ετσι, online (απ'ευθείας και σε πραγματικό χρόνο) θα ενημερώνεται το Ταμείο για το κόστος και τον αριθμό επισκέψεων, ενώ θα προστατεύεται και ο ασφαλισμένος (μείωση λαθών, ληγμένα φάρμακα, αποτροπή κατευθυνόμενης συνταγογραφίας κ.ά.).
Το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγής θα επεκταθεί στη συνέχεια στο ΙΚΑ, τον ΟΓΑ και τα άλλα Ταμεία. «Μόνο με τον έλεγχο της σπατάλης, την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας θα μπορέσουμε να διορθώσουμε τις αδικίες στους συνταξιούχους και να χορηγήσουμε ικανοποιητικές συντάξεις», σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη.
Ως προς την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, το ΙΚΑ εντόπισε μεγάλο αριθμό γιατρών (Ηράκλειο, Λευκάδα κ.α.) που συνταγογραφούσαν φάρμακα αξιας ώς και 195.000 ευρώ τον μήνα (περίπου 10.000 την ημέρα) και προς τούτο ετοιμάζεται πόρισμα που μπορεί να οδηγήσει «ακόμη και στη διαθεσιμότητα του γιατρού».
Την ίδια στιγμή, κατά τον κ. Κουτρουμάνη, «μπορεί δύο φαρμακεία να είναι δίπλα δίπλα και το ένα να έχει τζίρο 1,5 εκατ. τον χρόνο και το άλλο 200.000», υπαινισσόμενος υπόγειες διεργασίες γιατρών με συγκεκριμένα φαρμακεία.
Ελεγχοι
Στο μεταξύ θα συνεχιστούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του 5% των συνταγών του ΙΚΑ και έως ότου επεκταθεί στο Ιδρυμα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση (μέσα στο 2011). Παράλληλα, τα τέσσερα μεγαλύτερα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ του Δημοσίου) θα συνασπιστούν προκειμένου να πετύχουν καλύτερες τιμές με τα συνεργαζόμενα διαγνωστικά κέντρα και θεραπευτήρια.
Δρομολογείται επίσης η διασύνδεση Σώματος Επιθεωρητών του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ ώστε να βελτιωθούν η αποτελεσματικότητα των ελέγχων και η online εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, «να φύγουμε από τις χειρόγραφες καταθέσεις των στοιχείων απασχόλησης στις επιθεωρήσεις εργασίας από τους εργοδότες», ανέφερε η κ. Κατσέλη.
Πάντως, για το 2011 όλοι οι (κοινωνικοί) προϋπολογισμοί των Ταμείων προβλέπουν μείωση 10% στα φάρμακα και τις δαπάνες υγείας, αν και τουλάχιστον δύο Ταμεία, «το ΝΑΤ και το επικουρικό της κοινής ωφέλειας-ΤΕΑΥΤΕΚΩ, πρότειναν αύξηση των σχετικών δαπανών κατά 10-20%, αλλά... διορθώθηκαν», σύμφωνα με τη γ. γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Αθηνά Δρέττα.
Με αυτά τα δεδομένα το υπουργείο Εργασίας στοχεύει μέσα στο 2011 «το ασφαλιστικό σύστημα να γίνει πλεονασματικό» (περισσότερα έσοδα από πληρωμές).
Να σημειωθεί ότι φέτος περικόπηκαν δαπάνες 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 900 εκατ. από τους συνταξιούχους (13η και 14η συντάξεις).
«Βήμα εκσυγχρονισμού» χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και κάνει επιμέρους παρατηρήσεις, όπως «να διασφαλιστούν η συμβατότητα του συστήματος με το λογισμικό που διαθέτουν τα φαρμακεία, το απόρρητο της συνταγής και το όλο σύστημα να περιβάλλεται από απλούς και εφαρμόσιμους κανόνες συνταγογράφησης και κυρίως να διαχωρίζεται ο τομέας ευθύνης ιατρών και φαρμακοποιών».
Κοινωνικά ΚΕΠ
Στο μεταξύ ανακοινώθηκε η συγκρότηση δύο κοινωνικών ΚΕΠ: ένα θα δημιουργηθεί στην οδό Σταδίου 29 (όπου η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων) και θα ενημερώνει τους ασφαλισμένους επί συνταξιοδοτικών θεμάτων και το δεύτερο θα αναπτυχθεί στην οδό Πειραιώς 40 (όπου το υπουργείο Εργασίας) και θα παρέχει συμβουλές για θέματα απασχόλησης και διασύνδεσης με την αγορά εργασίας. *
enet.gr