Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Σύνδρομο Μητσοτάκη σε Ρηγίλλης και Μαξίμου


επίτιμος ξαναχτύπησε. Λίγες ώρες μετά την επισήμως ανεπίσημη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη, ότι το νέο κόμμα που κυοφορείται από την ώρα της διαγραφής της θα ανακοινωθεί πριν από την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ενεφανίσθη, προκαλώντας πολιτικό έμφραγμα στη Ρηγίλλης και πολιτική ευφορία στο Μαξίμου.

Ο επίτιμος εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, αποκαλώντας τον «λαϊκιστή» και αμφισβητώντας ευθέως την πολιτική του θέση, ότι μπορεί να μηδενιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα σε διάστημα 18 μηνών.

Ταυτόχρονα, σε ερώτηση για το αν υπονοεί ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, δεν θα γίνει πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε χαρακτηριστικά: «Συ είπας!»

Η Ρηγίλλης, σηκώνοντας το γάντι από την επίθεση Μητσοτάκη, απάντησε με σκληρή γλώσσα στον επίτιμο, αποκαλώντας τον ναυαγοσώστη της κυβέρνησης Παπανδρέου και καταλήγοντας με ένα μεγαλοπρεπές «καληνύχτα σας, κύριε Μητσοτάκη».

Είναι προφανές ότι το πολιτικό παιχνίδι άνοιξε για τα καλά με την εμφάνιση Μητσοτάκη.

Στην κυβέρνηση έλαβαν το μήνυμα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θόδωρος Πάγκαλος, έσπευσε να τοποθετηθεί στην οξύτατη κόντρα μεταξύ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, αντιλαμβανόμενος, προφανώς, τη βοήθεια που παρέχει ο επίτιμος στο ΠΑΣΟΚ, παραμονές μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, που για τα δύο κόμματα εξουσίας έχει λάβει τη μορφή δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά του μνημονίου.

Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε πολιτική απρέπεια την απάντηση της Νέας Δημοκρατίας, ερχόμενος απρόσκλητος συμπαραστάτης του επίτιμου.

Από τις πολιτικές τοποθετήσεις των πρωτοκλασάτων στελεχών, αμφότερων των κομμάτων, καθίσταται απολύτως σαφές ότι το κλίμα πολώνεται επικίνδυνα εν όψει των επερχόμενων τοπικών εκλογών.

Η σύγκρουση κυβέρνησης - Νέας Δημοκρατίας φουντώνει και ενώ το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται ακόμη υπό την αρνητική επήρεια των δηλώσεων Γιούγκερ αλλά και των προφανών δυσκολιών στην οικονομική πολιτική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των Μέσων Ενημέρωσης στην Αθήνα δίνει βάρος στη ρήση – καθώς φαίνεται του Παπανδρέου- ότι κυβερνά μια διαφθαρμένη χώρα και όχι στη τοποθέτηση Γιούγκερ, ότι ουσιαστικά δεν γινόταν να σωθεί η Ελλάδα, καθότι αυτό θα ερχόταν σε ευθεία σύγκρουση με τα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ως επιβεβαίωση αυτού έρχεται η δεδηλωμένη άρνηση της Γερμανίας να υποστηρίξει τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων.

Το Βερολίνο, προφανώς, δεν το δέχεται, καθότι δεν το συμφέρει οικονομικά.

Επί της ουσίας και ενώ στις Βρυξέλλες αλλά και στα διεθνή οικονομικά φόρα Γάλλοι και Γερμανοί αποφασίζουν για τα ελληνικά οικονομικά με βάση τα εθνικά τους συμφέροντα - υπενθυμίζεται η πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής των πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ κον Μπετίτ για τα οικονομικά οφέλη των γαλλογερμανικών αμυντικών βιομηχανιών - στην Αθήνα τα κόμματα εξουσίας αδυνατούν να διαμορφώσουν εθνική θέση και αναλώνονται σε πολιτικές κορώνες άνευ ουσίας και ενδιαφέροντος.