Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Η τρόικα «έφαγε» το γρήγορο Ιντερνετ


Τα καλά νέα τελειώνουν και για το «γρήγορο Internet», με το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας να εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου μόλις 1 στους 5 κατοίκους της χώρας μας θα κάνει χρήση των ευρυζωνικών συνδέσεων. Στο τέλος του περασμένου Ιουνίου υπήρχαν 2,1 εκατ. ενεργές συνδέσεις, αριθμός αυξημένος κατά 20% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

Το 18%

Το Παρατηρητήριο διαπιστώνει πως με βάση αυτό τον αριθμό το 18% των κατοίκων της Ελλάδας χρησιμοποιούν κάποιας μορφής ταχεία γραμμή για την πρόσβασή τους στο Διαδίκτυο, προσθέτοντας πως στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για συνδέσεις τεχνολογίας ADSL.

Ο φορέας κάνει επίσης λόγο για αύξηση στη χρήση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 3ης γενιάς για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, διαπιστώνοντας πως στο τέλος του 1ου εξαμήνου του 2010 υπήρχαν 242.000 ενεργές συνδέσεις. Πρόκειται για αριθμό που αντιστοιχεί στο 2,1% των συνδέσεων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στο τέλος του 2009 ήταν 1,7%. Πάντως η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στον τομέα του «κινητού Internet», καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 5,2% των χρηστών εκμεταλλεύεται τα βελτιωμένης απόδοσης δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για να βγει στο Διαδίκτυο.

Δύο ταχυτήτων

Παράλληλα καταγράφεται γι' άλλη μια φορά η απόσταση που χωρίζει τα αστικά κέντρα της Ελλάδας από τις αγροτικές περιοχές. Το Παρατηρητήριο επισημαίνει πως οι ευρυζωνικές υποδομές καλύπτουν πια το 100% του πληθυσμού των μεγάλων πόλεων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην περιφέρεια βρίσκεται μόλις στο 60%.

Στην ανάλυσή του για το πρώτο εξάμηνο του έτους το Παρατηρητήριο επισημαίνει πως το ενδιαφέρον των καταναλωτών για νέες συνδέσεις περιορίστηκε σημαντικά από τον Απρίλιο και μετά, εξέλιξη που αποδίδεται στα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

Ελπίδες

Οι ελπίδες για την επιστροφή στην όποια ανάκαμψη εναποτίθενται πλέον στο τελευταίο τρίμηνο, που ξεκινά αύριο, ωστόσο στην καλύτερη περίπτωση η δείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων δεν θα αυξηθεί περισσότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες.