∆εν είναι µόνο νόστιµα αλλά και θρεπτικά και µαγειρεύονται µε αµέτρητους τρόπους, προσφέροντας ποικιλία στην καθηµερινή µας διατροφή. Ο λόγος για τα αγαπηµένα µας ζυµαρικά.
Πέρασαν πολλά χρόνια µέχρι η επιστήµη να ερµηνεύσει, έστω και εν µέρει, τα οφέλη που προκύπτουν για την υγεία µας από αυτό που ονοµάζουµε «µεσογειακή διατροφή».
Ας βάλουµε λοιπόν στο µικροσκόπιο έναν από τους πρωταγωνιστές της, τα ζυµαρικά, τα οποία ως προϊόν των δηµητριακών βρίσκονται στη βάση της πυραµίδας της µεσογειακής διατροφής και άρα πρέπει να είναι µέσα στις πρώτες µας επιλογές όταν στοχεύουµε σε µια ισορροπηµένη διατροφή.
Και γεύση,και σωστή διατροφή
Tα ζυµαρικά αποτελούν αγαπηµένο έδεσµα των περισσότερων από εµάς, αφού πρόκειται για µια γρήγορη και ταυτόχρονα γευστικότατη πρόταση γεύµατος, ιδιαίτερα όταν συνδυαστούν µε τη σάλτσα που προτιµάµε και τυρί. Πέρα όµως από τη γευστική ευχαρίστηση που µας δίνουν, τα ζυµαρικά εξυπηρετούν και τη θρέψη, καθώς αποτελούνται κατά κύριο λόγο από υδατάνθρακες που αποδεσµεύουν µε σταδιακό τρόπο ενέργεια στον οργανισµό, κάτι πολύτιµο για όλους µας, και ιδιαιτέρως για τα παιδιά, των οποίων η ανάπτυξη γίνεται µε έντονους ρυθµούς.
Οι πολύτιµοι υδατάνθρακες
Τα διατροφικά συστατικά που προσδίδουν την απαραίτητη ενέργεια στο σώµα µικρών και µεγάλων είναι οι πρωτεΐνες (βασικές πηγές: κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, γαλακτοκοµικά κ.λπ.), οι υδατάνθρακες (βασικές πηγές: δηµητριακά και τα προϊόντα τους, φρούτα, λαχανικά κ.λπ.) και τα λιπαρά (βασικές πηγές: ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, άλλα φυτικά έλαια κ.λπ.). Όλα τα επιστηµονικά δεδοµένα ωστόσο συνηγορούν πως το µεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας που προσλαµβάνουµε από την τροφή πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες (50-55%), και µάλιστα κυρίως από αυτούς που έχουν το πλεονέκτηµα να αποδεσµεύονται µε ήπιο και σταδιακό τρόπο, όπως οι υδατάνθρακες των ζυµαρικών. Ο τρόπος αυτός αντικατοπτρίζεται στον οργανισµό µας µε το πώς αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου, διαδικασία που θέλουµε να είναι όσο το δυνατό πιο οµαλή. Θέτοντας λοιπόν στόχο τις σταδιακές και όχι τις απότοµες διακυµάνσεις του σακχάρου στον οργανισµό µας, τα ζυµαρικά υπερτερούν σαφέστατα έναντι άλλων υδατανθρακούχων επιλογών, όπως για παράδειγµα η πατάτα. Την ίδια στιγµή τα ζυµαρικά ολικής άλεσης µας δίνουν ακόµα πιο ήπιες διακυµάνσεις σακχάρου, ενώ επιπλέον έχουν το πλεονέκτηµα ότι προµηθεύουν τον οργανισµό µε πολύτιµες φυτικές ίνες, συµβάλλοντας έτσι στην εύρυθµη λειτουργία του πεπτικού µας συστήµατος.
Αν κάνετε δίαιτα
Όσον αφορά στη θερµιδική αξία των ζυµαρικών, αξίζει να αποκαλύψουµε κάτι που πολλοί διαιτώµενοι δεν γνωρίζουν:
Η κλασική κριθαροκουλούρα, που σε πολλά διαιτολόγια αδυνατίσµατος χρησιµοποιείται σαν «ελαφρύ» βραδινό και συνδυάζεται µε τυρί και σαλάτα, δεν αποδίδει λιγότερες θερµίδες από µια συνετή ποσότητα ζυµαρικών. Συγκεκριµένα, µια κριθαροκουλούρα θα σας «γεµίσει» µε περίπου 300 θερµίδες (χωρίς το τυρί και τη σαλάτα), τη στιγµή που µία µερίδα (85 γρ. άβραστα) ζυµαρικών ολικής άλεσης αποδίδει λιγότερες από 300 θερµίδες. Αν λοιπόν πιστεύετε στην «αθωότητα» της κριθαροκουλούρας που µπορείτε αφειδώς να καταναλώνετε και στην «ενοχή» των ζυµαρικών, καλύτερα ξανασκεφτείτε το.
Προτιµάτε τα ζυµαρικά ολικής άλεσης, καθώς έχουν διπλάσιο περιεχόµενο σε φυτικές ίνες από τα κανονικά.
Ιδανικά για τα παιδιά
Για τα παιδιά τα ζυµαρικά αποτελούν µια από τις καλύτερες διατροφικές προτάσεις για δύο ακόµη λόγους: αφενός εµπεριέχουν σηµαντικές βιταµίνες του συµπλέγµατος Β (όπως η Β1 και το φυλλικό οξύ), που τόσο πολύ έχει ανάγκη το παιδικό δραστήριο σώµα, και αφετέρου, όταν συνδυάζονται µε µια σάλτσα ντοµάτας ή βασιλικού και τυρί της αρεσκείας τους, µπορούν να τα εξοικειώσουν µε την ιδέα πως πλήρες γεύµα δεν είναι µόνο κάτι που εµπεριέχει κρέας, θέτοντας τις βάσεις για τη σωστή εφαρµογή του µοντέλου της µεσογειακής διατροφής.
Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει να εντάξετε το παιδί σας σε µια ισορροπηµένη διατροφή που θα ακολουθεί εύκολα και ως ενήλικας, τότε πρέπει να γνωρίζετε πως τα ζυµαρικά ως προϊόντα δηµητριακών αποτελούσαν και θα αποτελούν ένα τρόφιµο-βάση για τη διατροφή µικρών και µεγάλων.
Του Κωνσταντίνου Ξένου, Κλινικόυ ∆ιαιτολόγου - ∆ιατροφολόγου,
M.Sc. in Nutritional Medicine - University of Surrey, ∆ιευθυντή τµήµατος ∆ιατροφογενετικής & Έρευνας Θρέψης «Ευρωκλινική Αθηνών»,