Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010
Νέα ανακάλυψη εξηγεί γιατί οι κουφοί βλέπουν καλύτερα
Μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα ρίχνει φως στην αιτία που οι εκ γενετής κουφοί άνθρωποι συνήθως βλέπουν καλύτερα, ενώ μερικοί μάλιστα έχουν σούπερ-όραση. Αυτό το πετυχαίνουν, όπως φαίνεται, καθώς η... περιοχή του εγκεφάλου που κανονικά ασχολείται με την ακοή, αναλαμβάνει νέα καθήκοντα, ασχολούμενη πλέον με την όραση. Αυτή η νευρωνική «αναδιάταξη» βελτιώνει κυρίως την περιφερειακή όραση των κουφών ανθρώπων.
Η μελέτη, υπό τον καθηγητή Στέφεν Λόμπερ του Κέντρου για τον Εγκέφαλο και το Νου, καθώς επίσης του Τμήματος Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης “Nature Neuroscience”, σύμφωνα με το BBC, βασίστηκε σε πειράματα σε εκ γενετής κουφές γάτες. Η έρευνα έδειξε ότι ο εγκέφαλος, χάρη στην νευρωνική «πλαστικότητά» του, δεν αφήνει να «πάει χαμένο» κανένα τμήμα του, αξιοποιώντας το για άλλες λειτουργίες - εν προκειμένω για την όραση.
Ήταν ήδη γνωστό ότι οι κουφοί ή οι τυφλοί άνθρωποι συχνά αναφέρουν ότι οι άλλες αισθήσεις τους λειτουργούν περισσότερο από καλά, αναπληρώνοντας έτσι εν μέρει την προβληματική αίσθησή τους, όμως οι επιστήμονες μέχρι τώρα δεν ήξεραν με ποιο τρόπο το πετυχαίνει αυτό ο εγκέφαλος.
Η βελτίωση της περιφερειακής όρασης συχνά επιτρέπει σε ένα κουφό, για παράδειγμα, να βλέπει ένα αυτοκίνητο, μολονότι δεν το ακούει, να έρχεται από μακριά. Η βελτίωση αυτή γίνεται εφικτή χάρη στην μερική ενεργοποίηση του ακουστικού φλοιού, που έχει πλέον αναλάβει νέα «καθήκοντα».