Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

«Σφυροκόπησαν» κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας

Άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν σε μία μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας που επεκτάθηκε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος και έλαβε την κωδική ονομασία «ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ». 

Συνολικά σχηματίσθηκαν δικογραφίες εις βάρος 177 ατόμων. Συνελήφθησαν εντός των ορίων του αυτοφώρου 18, εκ των οποίων οι 16 είναι Έλληνες και οι δύο αλλοδαποί, ενώ ακόμη δύο Έλληνες αναζητούνται από τις Αρχές.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης - και μετά από έρευνα στο Διαδίκτυο - διαπιστώθηκε πως εκατοντάδες χρήστες σε 170 χώρες στον κόσμο είχαν «ανεβάσει» 144.285 σελίδες με παιδική πορνογραφία. Την ίδια ώρα, από τη χώρα μας είχαν «ανέβει» στο Internet, δεκάδες σελίδες με παρόμοιο περιεχόμενο, από 361 διαφορετικές μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών. 

Μετά από ψηφιακή ανάλυση, η οποία ακολούθησε τα ηλεκτρονικά ίχνη των χρηστών και διήρκεσε τέσσερις μήνες, ταυτοποιήθηκαν τα 177 άτομα τα οποία είχαν διακινήσει στο Διαδίκτυο σκληρότατο υλικό παιδικής πορνογραφίας, στο οποίο απεικόνιζαν πολύ μικρά παιδιά (νήπια) να κακοποιούνται σεξουαλικά από ενηλίκους. 

Το υλικό (video και φωτογραφίες) που κατασχέθηκε δείχνει νήπια 8 μηνών και παιδιά μέχρι 10 ετών να βασανίζονται σεξουαλικά. Συνολικά εντοπίστηκαν 100 video, τα οποία περιέχουν σκηνές με βασανισμούς νηπίων. Στην κατοχή του ενός από τους συλληφθέντες μάλιστα βρέθηκε ένα cd rom με 650 φωτογραφίες κοριτσιών από Ελλάδα, ενώ εξετάζεται αν τις είχε κακοποιήσει σεξουαλικά. 

Οι δύο από 117 συλληφθέντες, των οποίων τα ίχνη ταυτοποιήθηκαν, έχουν εις βάρος τους και καταγγελίες που έγιναν από τα συγγενικά πρόσωπα των κοριτσιών, πάνω στα οποία φέρονται ότι ασέλγησαν. Οι καταγγελίες των συγγενών εναντίων των δύο δραστών έγιναν ενώ η έρευνα ήταν σε εξέλιξη. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δικηγόροι, ένας σκηνοθέτης, ελεύθεροι επαγγελματίες, ένας εκπαιδευτικός, ένας σκιτσογράφος και στρατιωτικοί. 

Η ηλεκτρονική ανάλυση και η έρευνα έδειξε ότι οι κατηγορούμενοι δρούσαν, διακινώντας το υλικό από τις περιοχές της Αττικής, της Κρήτης, της Πρέβεζας, της Κέρκυρας, της Λευκάδας, του Μεσολογγίου, της Πάτρας, του Αιγίου, της Καλαμάτας, του Γαλαξιδίου, της Λιβαδειάς, της Θήβας, της Μυκόνου, της Σύρου, της Ρόδου, της Μύλου, της Πάρου, της Κω, της Λαμίας, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Άρτας, της Καλαμαριάς, της Σκιάθου, του Βελεστίνου, της Κατερίνης, της Καρδίτσας, της Μυτιλήνης, των Τρικάλων, των Σερρών, Χαλκιδικής, της Νάουσας, της Αριδαίας, της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, των Γρεβενών, της Καβάλας, του Κιλκίς, της Αλεξανδρούπολης, της Κομοτηνής, της Λάρισας, των Γρεβενών και της Ημαθίας. 

Μετά από αυτές τις πληροφορίες και αφού ενημερώθηκαν οι εισαγγελικές αρχές, κλιμάκια αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πήγαν σε όλες τις πόλεις, όπου, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες, διενήργησαν έρευνες, από τις οποίες προέκυψε ψηφιακό υλικό, του οποίου η σκληρότητα σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν πρωτοφανής.

Από τις μέχρι τώρα διενεργηθείσες έρευνες, κατασχέθηκαν 308 σκληροί δίσκοι Η/Υ, 39 φορητοί Η/Υ και πληθώρα ψηφιακών δίσκων CD-DVD συνολικής χωρητικότητας 211.000 GB 211-ΤΒ, τα οποία διερευνώνται από την ΔΕΕ/Τομέα ψηφιακών πειστηρίων, για να διαπιστωθεί εάν οι εμπλεκόμενοι συνεργάζονταν μεταξύ τους ή με άλλους χρήστες του internet με σκοπό την ανταλλαγή και τη διακίνηση αρχείων πορνογραφίας που περιέχουν ανηλίκους.

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως κάποιοι από τους εμπλεκόμενους χρήστες, ενώ απουσίαζαν από το σπίτι τους, είχαν ενεργοποιήσει ειδικό πρόγραμμα ανταλλαγής αρχείων και κατέβαζαν υλικό παιδικής πορνογραφίας από άλλους παιδόφιλους, που βρίσκονταν σε διάφορα μέρη του πλανήτη.
 
Σε συνεργασία με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και με την εποπτεία της προϊσταμένης της εισαγγελίας κας Ελένης Ράικου, διενεργήθηκαν στην περιοχή της Αττικής 72 κατ’ οίκον έρευνες με ισάριθμους εισαγγελικούς λειτουργούς. Η είσοδος στις οικίες πραγματοποιήθηκε σχεδόν την ίδια ημέρα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπους αρμοδίους εισαγγελείς.