Το κακό παράγινε για την ελληνική οικονομία, κυρίως στο πεδίο του κόστους κρατικού δανεισμού. Η σαφώς «οργισμένη» αντίδραση των αγορών στη παρατεταμένη φημολογία για προσφυγή σε πρόωρες κάλπες που ξεκίνησε από τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού φωτογραφίζει την αντίθεση του διεθνούς παράγοντα στο ενδεχόμενο η χώρα να πάει σε εθνικές εκλογές.
Το σύνολο της τρόικας των δανειστών ( ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ) εμφανίζεται κάθετα αντίθετο στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την ώρα που και οι αγορές αντιδρούν με σαφήνεια εκτοξεύοντας το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ακόμη και στα 800 μονάδες βάσης.
Ουσιαστικά μόλις λίγα 24 ώρα μετά τη διακαναλική συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου τα spreads από τις 685 μονάδες βάσης που ήταν τη Δευτέρα, έφτασαν εν ριπή οφθαλμού στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων.
Η άνευ προηγούμενου και κυρίως άνευ αντικειμένου παραφιλολογία που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες σχετικά με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών δημιουργεί σαφώς «στραβό κλίμα» στα ανώτατα δώματα της τρόικας και ειδικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο ουσιαστικά ελέγχει και καθορίζει την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η ρήση που ακούγεται εσχάτως στους διαδρόμους του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και προφανώς μεταφέρεται στην Αθήνα είναι το «ρίξτε μια ματιά στα spreads και βγάλτε τα συμπεράσματά σας».
Σχεδόν όλοι οι οικονομικοί αναλυτές, είτε είναι μέλη του ΔΝΤ και της ΕΕ είτε στελέχη της αγοράς των ομολόγων, επισημαίνουν ότι μια συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, ακόμα και σε θεωρητικό επίπεδο, κάνει μεγάλο κακό στην ελληνική οικονομία.
Έρχεται και η έκθεση της Κομισιόν που σημειώνει ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα για να συνθέσει ένα «μαύρο παζλ» για την εθνική μας οικονομίας.
Η ανταγωνιστικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο συνδέεται με τις επενδύσεις και αυτές με τη σειρά τους με την πολιτική σταθερότητα.
Η «διακίνηση ιδεών» περί εκλογών, που ξέσπασε από το πουθενά και συντηρείται τεχνηέντως, δεν ενισχύει με κανένα τρόπο την οικονομία, παρά μόνο τα κομματικά οφέλη των κομμάτων εξουσίας στην Ελλάδα, θεωρούν ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα αυτές οι πηγές τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής εμφανίζονταν να είναι σφόδρα δυσαρεστημένες με τη στάση του πρωθυπουργού να δημιουργήσει θέμα εκλογών στην Ελλάδα.
Επισήμως δεν υπάρχει σχόλιο για το δίλημμα Παπανδρέου, αλλά η διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία είναι το μεγάλο στοίχημα της Κομισιόν και δεν επιθυμεί την διακύβευσή του.
Το ίδιο συμβαίνει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Χαρακτηριστικά φημολογείται ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη στην Αθήνα του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν στις 7 Δεκεμβρίου, είναι στον «αέρα» σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.
ZOUGLA