Τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες αναδεικνύονται με την πάροδο του χρόνο, με τον Αμερικανό οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί να υποστηρίζει ότι η Γαλλία δεν βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από αυτή της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
«Η Γαλλία δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν των υπερχρεωμένων χωρών της Eυρωζώνης, όπως η Ελλάδα ή η Ιρλανδία», σημείωσε αναφερόμενος στη δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας.
Επισήμανε ότι δεν έχει προβεί σε καμία κίνηση από διαρθρωτικής πλευράς, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι αυξημένο και πως υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα να συντελεστούν μεταρρυθμίσεις. «Απλώς σε σύγκριση με τους άλλους δεν έχουν φτάσει ακόμη στο ίδιο σημείο», σημείωσε.
Ερωτηθείς για το νόμο περί αλλαγών στο συνταξιοδοτικό που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του μήνα, τόνισε πως αποτελεί την αρχή μιας πολιτικής λιτότητας που θα πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι τέλους.
«Για μια μικρή αλλαγή, όπως αυτή, βλέπουμε μια ισχυρή αντίσταση. Τι θα γίνει όταν θα δούμε ριζικές μεταρρυθμίσεις; Αυτό είναι ένα ερώτημα που τίθεται στην περίπτωση της Γαλλίας», διερωτήθηκε.
Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, που όταν ανήλθε στην εξουσία δήλωνε πως θα προβεί σε πολλές μεταρρυθμίσεις, παρατήρησε ότι είναι αποδυναμωμένος και πως καθυστερεί τη λήψη σκληρών μέτρων γιατί ενδέχεται να χάσει τις εκλογές.
Τάχθηκε, τέλος, υπέρ της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους των ευρωπαϊκών χωρών, εξηγώντας ότι «η διάσωση από την Ευρωζώνη ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αντιμετωπίζει τη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή την υπερχρέωση του ιδιωτικού τομέα, αλλά τη μεταφέρει από το ένα σημείο στο άλλο».
«Κανείς δεν θα έρθει από τον Άρη ή από τη Σελήνη για να σώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Ευρωζώνη», κατέληξε.