Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Άρχισαν τις περιπολίες οι δυνάμεις Frontex στον Έβρο


Τα μικτά κλιμάκια Ελλήνων και Ευρωπαίων αστυνομικών, που συμμετέχουν στη δύναμη ταχείας επέμβασης Frontex, προκειμένου να ανακοπεί το αυξανόμενο κύμα έλευσης λαθρομεταναστών από τη χερσαία και θαλάσσια μεθόριο της χώρας με την Τουρκία, άρχισαν τις περιπολίες τους στον Έβρο.

Οι συνολικά 200 αστυνομικοί από 24 ευρωπαϊκές χώρες θα λειτουργούν υπό τις οδηγίες των ελληνικών αρχών. Κάθε ομάδα θα αποτελείται από έναν τουλάχιστον Έλληνα αστυνομικό που γνωρίζει τη περιοχή, ενώ στη διάθεση τους θα έχουν ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και θερμικές κάμερες.

Οι έλεγχοι για τον εντοπισμό μη νόμιμων μεταναστών θα γίνονται σε δυο ζώνες, η πρώτη από τις οποίες θα είναι κατά μήκος της συνοριακής γραμμής και η δεύτερη λίγα μέτρα πιο μέσα προς το εσωτερικό της χώρας.

Την περιοχή όπου έχει αναπτυχθεί η δύναμη θα επισκεφθούν την Παρασκευή (05/11) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, με το Γάλλο υπουργό Μετανάστευσης, Ερίκ Μπεσόν, την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μαλστρομ και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Frontex, Ίλκα Λάιτινεν.

Στη συνέχεια, θα μεταβούν στη Ζώνη Επιχειρήσεων στη συνοριακή γραμμή μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας και στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών, στην περιοχή Φυλάκιο, όπως και στο Περιφερειακό Συντονιστικό Κέντρο της Frontex.

Υπενθυμίζεται εν τω μεταξύ, πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας, κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ έλεγξε τις συνθήκες που επικρατούν στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα, καθώς και στα κέντρα φιλοξενίας.

Κατά την παραμονή τους στον Έβρο, τα μέλη του κλιμακίου είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα σημεία όπου φιλοξενούνται οι λαθρομετανάστες, αλλά και τα σημεία από τα οποία επιλέγουν να περάσουν στη χώρα μας, μέσω του ποταμού Έβρου.

Όσον αφορά στα κέντρα φιλοξενίας των λαθρομεταναστών, το κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας διαπίστωσε, ότι η κατάσταση είναι τραγική, αφού ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται σε αυτά είναι τριπλάσιος από πέρυσι.

Εκτίμηση των ανθρώπων της Ύπατης Αρμοστείας είναι ότι το Εθνικό Σχέδιο για τους Πρόσφυγες είναι μακροπρόθεσμο και αυτή τη στιγμή πρέπει να παρθούν επείγοντα άμεσα μέτρα.